Pisica pe acoperișul fierbinte -în regia lui Dinu Cernescu- premieră la Teatrul Bulandra

Posted: 25/01/2019 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

img_5037

Teatrul Bulandra are de săptămâna aceasta o nouă premieră – „Pisica pe acoperişul fierbinte” de Tennessee Williams – în regia lui Dinu Cernescu, unul dintre cei mai mari regizori de teatru contemporani şi un creator permanent dornic să îşi pună amprenta pe textele pe care ni le propune, de aceea semnează şi adaptarea acestei piese clasice.

În viziunea acestui regizor atât de prolific- montarea inovativa mută total acţiunea într-un spaţiul intim, dormitorul cuplului Maggie- Brick, nuanţând faptul că drama căsniciei lor aproape ratate este elementul principal. Intensă şi plină de dramatism piesa vorbeşte despre vină, minciună, trădare, dorinţa de innavutire şi falsitate – şi spune multe despre familie şi dinamica schimbării de forţe din interiorul ei.

img_4784

Deşi a fost neîncrezător la început în ceea ce priveşte succesul acestei piese care îşi adjudeca în 1955 un Pulitzer, Williams a sfârşit prin a o considera favorita lui, poate şi datorită felului în care au evoluat lucrurile după ecranizarea lui Richard Brooks cu Elisabeth Taylor şi Paul Newman în rolurile principale.

Pentru prima dată pus în scena în România acum, textul acesta care are mai mult de 60 de ani ne apare surprinzător de actual, căci aceasta dramă psihologică aduce în prim plan sentimente şi tipologii general valabile, aşa că accesul spectatorului la emoţie este facilitat de înţelegerea deplină a sentimentelor şi trăirilor pe care le au personajele.

img_4879

Scenografia evadează din ceea ce ar fi trebuit să fie un decor opulent al unei reşedinţe măreţe din Mississippi – punctând cu un perete imens gri- felul în care personajele se simt închistate în dramele lor personale, adevărate lumi interioare ce nu se pot corela- ducând la o familie disfuncţională de relaţiile dezarticulate.

Light designul semnat de Ducu Darie îşi adaptează cromatica trăirilor de pe scenă, nuanţând, acompaniand şi dând profunzime textului, ca o punctuaţie vizuală ce adăuga plus valoare acestei montări creative, cu o mişcare scenică pe rând fluidă sau alertă.

În roluri, Dinu Cernescu a distribuit inspirat actori cu diferite niveluri de măiestrie artistică, dar care ca echipă se amalgamează şi au chimie, livrând un tot unitar şi din punct de vedere artistic, dar şi energetic.

img_5061

Virgil Ogăsanu face încă un rol în care este excepţional ca întotdeauna, reconfirmându-şi marele talent şi făcând din Big daddy o combinaţie între un patriarh autoritar şi un redneck aproape vulgar cu păreri sexiste, iar Tudor Aaron Istodor îi dă o replică valoroasă în Brick, fiul preferat, acum redus la condiţia de alcoolic bântuit de frustrari- după ce fusese vedetă de fotbal, livrând şi negarea atracţiei către Skipper, prietenul mort – dar şi insecuritatea şi frustrarea celui care caută scăparea în băutură.

Îi acompaniază Dana Dogaru şi Alexandra Fasolă- cea din urmă reuşind să fie o Maggie puternică, vie, determinată să îşi recâştige soțul- fără însă a avea transparența şi candoarea pe care le punea în personaj Elizabeth Taylor în ecranizarea din 1959.

img_5297

Solidă, creativă şi inspirat jucată, piesa „Pisica pe acoperişul fierbinte” de la Teatrului Bulandra în regia lui Dinu Cernescu are toate premisele să fie văzută multe stagiuni de-aici înainte, bucurându-i pe spectatorii care iubesc piesele clasice în viziuni moderne şi punerile în scena care aduc ceva nou textelor primordiale.

 

 

Publicitate
Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s