Am aşteptat acest film, nu cu nerăbdare, ci mai degrabă cu interes faţă de ascensiunea actriţei Saoirse Ronan, ( pe care o vom mai vedea anul acesta şi în producţia”Ammonite”, scrisă şi regizată de Francis Lee). Şi ceea ce am văzut aseară mi-a confirmat că tânăra irlandeză e pe un drum bun.
În Mary Queen of Scots este aprigă, sfidătoare, demnă, senzuală, hotărâtă şi nostimă, ea putând cu uşurinţă să treacă prin aceste stări – cu un talent și o sensibilitate demne de un veritabil star. Replica dată de Margot Robbie (deşi mai frumoasă) e mult mai palidă, dar cu ambiţia de a-i ţine piept, pt că aş fi vrut să văd o regină Elisabeta cu adevărat măritată cu tronul Angliei şi nu o femeie slabă, copleşită şi uşor de manipulat de către bărbaţii de la Curte. Ba erau aliate, ba erau duşmance de moarte, dar imaginile astea au fost create numai din declaraţii şi aş fi vrut să văd mai multă încrâncenare între două femei puternice, care ştiau ce înseamnă singurătatea şi care erau înconjurate de personaje duplicitare.
Iar acest lușaj s-a întâmplat pentru că, deşi se bazează pe cartea Queen of Scotts: Viața adevărată a lui Mary Stuart, scrisă de John Guy – scenariul e tratat discreționar , cu bună ştiinţă.
Trebuie să menționez că toţi actorii îşi fac treaba excelent. Saoirse Ronan, care a fost distribuită în rol acum șase ani, vorbește jumătate din dialogul său în franceză, iar cealaltă jumătate în limba engleză, cu un accent scoțian perfect. (Are şi jocuri de cuvinte:„If God wills Mary to marry, Mary will marry only whom Mary wills to marry.”)
Cred că acest aspect pe care se pune foarte mare accent în film şi anume, acela de a o mărita pe tânăra văduvă este supraeestimat, dar poate tocmai ăsta a fost scopul şi anume de a evita alte aspecte mai sensibile- politice şi religioase.
Cei de la BBC spun că vizionarea peliculei nu este o risipă de timp, şi asta pentru că povestea reginei este uluitoare şi fascinantă, deşi în film abia se aminteşte de anii de arest la domiciliu sau de implicarea ei în complotul coordonat de Anthony Babington, un tânăr şarmant în vârstă de 24 de ani, al cărui scop era eliberarea reginei Scoţiei, dar are din plin trădări, căsătorii și crime ca într-un episod Game of Thrones.
Iar felia aceasta de istorie cu multe necunoscute, este încă un subiect fierbinte, deşi aceste evenimente au avut loc acum mai mult de 450 de ani. Și poate tocmai din pricina acestei abordari arbitrare nu este chiar de exceptie, cu tot castingul din actori capabili să joace partituri mai grele şi încă nu îmi dau seama dacă a fost un film despre rivalitatea dintre cele două regine sau despre regina Mary a Scoției, cum e în titlu.
Destul de palid ne apare personajul William Cecil (Guy Pearce), consilierul ei privat şi fost contabil, cel care în realitate a format o echipă puternică alături de Regină, fiind cooptat să lucreze alături de ea la 38 de ani, și reușind performanța de a-și pastra poziția aproape 40 de ani.
În schimb mi-a plăcut alegerea lui David Tennant în rolul (scurt) al predicatorului John Knox , cel care a contribuit masiv la decăderea reginei Mary.
Producția imaginează și o întâlnire dintre Mary şi Elizabeth (e drept, aici „fardată” cu multe draperii şi perdele, ca şi cum s-ar fi întâmplat în vis), deşi istoria nu consemnează că ar fi avut loc o asemenea întrevedere face to face, acest element ficțional adăugând o nuață dramatică evenimentelor conținute de scenariu.
Cu o experiență prodigioasă în teatru (a lucrat pentru Royal Shakespeare Company, dar și în Chicago și New York pe Broadway), regizoarea Josie Rourke vine cu o viziune personală -e adevărat- dar care nu valorifică îndeajuns subiectul acesta cu atâtea valențe.
Voi aminti şi de aspectul uşor excentric scos în evidenţă de imaginea consultărilor regale şi anume unul multi-rasial! Hello!!! Asta într-o Anglie din secolul al 16-lea? In plus David Rizzio (Ismael Cruz Córdova), secretarul Mariei și iubitul secret , este transgender? „Fiți oricine doriți!”, spune regina. Chiar îl îndeamnă pe David spunându-i „Poți fi o soră minunată.”…Hahahaha, aşa e acum politically correct`! Dar orşicât, vorba românului!
All in all este un film reusit ( cu doua nominalizari la Oscar pt makeup & hairstyle și costume)- care însă avea toate premisele să fie de excepție.
Pelicula este un remake al producţiei din 1971.- Mary, regina scoțiană – care a fost regizată de Charles Jarrott și în care au jucat Vanessa Redgrave și Glenda Jackson.