mv5bmjqxnze4odu1nl5bml5banbnxkftztgwmda4njk0ode-_v1_sy1000_cr006741000_al_

Michaela crede că:

Nu încape nici o îndoială că dacă scontezi succesul şi nu ai o idee originală, preiei una din viaţa reală, scoţi la înaintare un personaj legendar (sau doua!), distribui nişte actori tari… şi aproape că „ te-ai scos”, şi ca regizor, dar şi ca scenarist. Este şi cazul lui Jonathan Jakubowicz, care ne provoacă printr un scenariu ultraofertant, şi ne prilejuieste o întâlnire intensă cu lumea dură, crudă şi nemiloasă a boxului profesionist, din care alege un personaj legendar- pugilistul panamez Roberto Duran- a cărui săracie dar şi determinare îl fac să răzbată prin viaţă şi îl propulsează în ierarhia elitei boxului mondial.

Hands of Stone are multe scene de combat, în care filmările cu încetinitorul accentuează dominanta de sport violent, brutal chiar, dar a cărui practicare la nivel profesionist are şi o strategie care îl face măcar mai inteligent, dacă nu şi mai puţin drastic- aşa că pot să declar că este un film pentru băieţi, sau –poate – şi pentru fetele dure, care nu reacţionează la pumni, feţe sparte sau sânge care ţâşneşte sub lovituri. Cu dramele psihologice ne descurcăm cu toţii, căci suntem îndeajuns de antrenaţi în propriile noastre vieţi în care n-avem încotro decât să rezistăm, aşa că ficţiunea, oricât ar rezona cu o realitate…e ceva ce nu ne mai pune probleme.

mv5bmje5otmzotawm15bml5banbnxkftztgwmtuzmzyxmte-_v1_sy1000_cr0012181000_al_

Interesantă este prezenţa naratorului (care este Ray Arcel, antrenorul) ce punctează uneori aproape filosofic felul în care se derulează scenariul, conducându ne prin el cu vocea calibrată a lui De Niro, ea însăşi legendară!

Cu toate că e un film al unui regizor neversat, pelicula are destulă intensitate şi destulă substanţă ca să capteze interesul, chiar dacă acesta e mai degrabă rezultatul jocului actoricesc pe un script care are prea puţină ficţiune, aşa că e o propunere pe care o fac fără reticenţe, recunoscând şi aplaudând încă o dată arta lui De Niro, magistral în orice rol, şi felul ultraonorant în care îi dă replica Edgar Ramirez, căruia îi preziceam acum doi ani o carieră de succes dacă cineva îi va încredinţa o partitură care să-i pună în valoare potenţialul. Îi mai vedem în interventii minore pe John Turturro si pe Ellen Barkin şi ne farmecă prospeţimea şi felul în care captează camera columbianca Ana De Armas.

mv5bmme1owi2njutodfkyy00yzy1lthhyjktnzzizgvimwzizdy3xkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc-_v1_sx1777_cr001777755_al_

Ca întotdeauna rămân înduioşătoare şi de mare interes cadrele finale în care apar imagini ale personajelor reale şi felul în care s-a derulat viaţa lor din momentul în care scenariul pune punct, marcând ieşirea din convenţia cinematografică pe care o reprezintă filmul, amprentând spectatorul şi lăsându-i vie emoţia la gândul că totul a fost o felie de viaţă şi nu doar o ficţiune.

mv5bmjqxntm2mda3m15bml5banbnxkftztgwmzaznji5ode-_v1_sy1000_cr0013861000_al_

Marcel spune:

Vizionările de presă sunt, câteodată, pietre de încercare, mai ales când ai bâțâitori din picioare, obsedați de Facebook pe telefon, mai ceva ca țuguiatus dulcicus, mâncători de popcorn pe toată durata vizionării (de zici că au prins punga fără fund), răgâitori pe modul silent (aceeași persoană cu bâțâitorul) și căscători de zici că sunt din Spetznaz și nu au dormit de zile. Așadar, în aceste condiții, am văzut pelicula regizată de venezueleanul Jonathan Jakubowicz (n-ai zice după nume) în care rolul principal îl interpreteză tot un actor venezuelean- Egdar Ramirez- și o actriță columbiană, Ana de Armas. Și peste toate aceste nume tronează cel al lui Robert De Niro, care nu mai e Jack La Motta, dar interpretează rolul antrenorului și managerului Ray Arcel, un evreu din Harlem, care a devenit primul antrenor de box ales în Boxing Hall of Fame.

mv5bmja5ntyzndc1of5bml5banbnxkftztgwnjaznji5ode-_v1_sx1392_cr001392999_al_

Lui Usher îi revine rolul legendarului Sugar Ray Leonard, cel care a a fost campion mondial la cinci categorii și campion olimpic în 1976, fiind considerat unul dintre cei mai buni pugilişti din toate timpurile, iar felul în care îl interpretează îl onorează şi ne îndreptăţeşte să credem că celebrul cântăreţ şi compozitor este înzestrat remarcabil pentru actorie.

mv5bnmu4zmuznzqtyjq5ms00njrjlwjin2qtmmflztcymjfhnmzjxkeyxkfqcgdeqxvyntiyndk5nw-_v1_

Chiar dacă e un film despre lumea boxului, despre rivalitate, despre faimă și decădere, nu e unul care să te ţină cu sufletul la gură, dar e unul datorită caruia te bucuri de jocul feroce al unui actor-Edgar Ramirez- pe care nu l-am remarcat în Che, din cauza lui Benicio del Toro, dar pe care l-am admirat în rol de Ares, în filmul de acum 4 ani, Wrath of the Titans și apoi în remake-ul Point Break sau în pielea tontălăului soț al lui Jennifer Lawrence în Joy . Așadar, furia îl va duce departe pe acest actor (tot din Venezuela) și cred cu tărie că poate susține partituri mai complicate.

mv5bndlkogqwn2mtyjjjyi00mdq2ltgzmwqtmdbhmtdmmdvhywu2xkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc-_v1_

Ca puncte slabe aș aminti erorile regizorale (și lipsa de experiență) în a o distribui în scenariu pe Drena, fata vitrega a lui De Niro din viața reală dar și mult prea scurtele apariții ale unui mare actor- John Turturro- in rolul unui cap al mafiei care face și desface, dar neimportant pentru povestea filmului. Susțin pentru a doua oară că Edgar Ramirez, cel care îl joacă pe Roberto Duran, este și cel care va atrage toate laudele.

Regizor: Jonathan Jakubowicz

Scenariu: Jonathan Jakubowicz

Cu: Edgar Ramírez, Usher Raymond, Robert De Niro, Rubén Blades, Ana de Armas, John Turturro, Ellen Barkin

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s