IT- Chapter Two by Andy Muschietti

Posted: 04/09/2019 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , ,

it-chapter-two-723711l

Ca orice film care porneşte de la o scriere a lui Stephen King, IT – Chapter Two are darul să te bage în sperieţi, deşi ai zice că tuşa de fantastic mai voalează puţin partea de horror, aducând filmul spre poveste. Teoretic! La faţa locului (adică în cinematograf) lucrurile se schimbă însă şi eşti ancorat de o istorie sinistră nu atât prin atributele ei aflate la vedere, cât prin substratul psihologic adânc ce îţi dă alarme.

Căci toată dinamica internă a scenariului se bazează pe exploatarea fricilor, traumelor nevindecate, sentimentelor oprimate din ruşine sau spaimă de respingere, pe abuzuri fizice şi psihice nerezolvate, pe vina asumată sau doar imaginată, pe ruşinea ascunsă în copilărie şi defulată mai târziu sau pe tiparele unor relaţii toxice. Aşadar lupta reală este cu „demonii interiori” cărora li se ataşează nişte „fețe” – e adevarat – hidoase, căci altminteri cum ar mai fi fost un film de groază? În ce mă priveşte cred că este mult mai de speriat sugestia insidioasă, infiltrarea pe subliminal, atacul din interior – cel căruia este cel mai greu să-i rezişti!

it-chapter-two-236934l

Filmul se structurează pe balansul temporal care pune față în față întâmplări din adolescenţa „găştii looser-ilor” formată din 7 (număr fatidic!) puştani – şi evenimentele fantastice, înfiorătoare şi groteşti care îi aduc iar împreună după 27 de ani. Tehnica fleșuirii acţiunii adăugă tensiune şi îi dă ocazia regizorului Andy Muschietti să ne servească povestea secvenţial, devoalând lucrurile pe parcurs şi inducând un fior de groază în orice cadru care permite asta, în aşa fel încât acest capitol 2 să nu fie cu nimic mai prejos decât primul IT din 2017 – horrorul cu cele mai mari încasări ever!

it-chapter-two-357402l

Efectele speciale şi coloana sonoră sunt elementele de plusvaloare ale acestei pelicule căreia nu îi lipseşte nimic din ceea ce ar putea să te facă să te înfiori, iar după vizionarea acestui film parcă iți vine să  reevaluezi fetişoarele colorate cu grimase nostime ale clownilor!

Aş vrea să evidenţiez în mod special muzica filmului- producţie originală ce îi aparţine lui Benjamin Wallfish, cel care ne-a regalat şi cu alte coloane sonore ale unor filme valoroase si interesante: A Cure for Wellness, Hidden Figures, Lights Out, Desert Dancer, Blade Runner 2049 sau Shazam! Şi, evident, IT- filmul primordial de la care a început colaborarea cu Muschietti. Compozitor, dirijor şi pianist, Wallfish are o activitate excepţională, fiind semnatar sau colaborator al coloanelor sonore a peste 60 de filme.

it-chapter-two-606019l

Foarte inspirat încă de la primul IT, regizorul argentinian a mizat pe o distribuţie valoroasă- în care îi regăsim cu plăcere pe James MacAvoy     (antrenat în Split şi Glass ale lui M. Night Shyamalan cu atmosfera horror), pe Jessica Chastain, specială ca întotdeauna, Bill Hader care pigmentează cu umor spumos atmosfera dark şi scarry , pe neozeelandezul Jay Ryan (personajul fantastic din seria tv Beauty & The Beast) şi mai ales pe Bill Skarsgard (The Divergent: Allegiant, Atomic Blonde, Deadpool 2) aici „sufletul petrecerii” în rolul terifiantului clown Pennywise pe care îl reia în acest nou capitol.

Excelent mixul de umor şi horror epic şi structura filmului care te ţine în suspans şi te acaparează tensionând totul şi apoi relaxând vremelnic acţiunea cu o reală ştiinţa a dozajului emoţiei și surprizei – ca şi amalgamarea fantasticului cu mitul şi atmosfera dark, edulcorate cu nişte iubiri adolescentine, acum asumate din postura de adult.

it-chapter-two-484122l-1600x1200-n-827b670d

Până la urma IT- Chapter Two este în esenţă o incursiune ( jungiana aproape) în lumile personajelor care îşi duc propriile lupte interioare, psihanaliza este la ea acasă, iar problemele sunt înfipte până în prăsele în subconştientul eroilor. Şi deşi erau la început 7, unul dintre ei alege să se sacrifice pentru ca ceilalţi să poată duce până la capăt lupta cu răul, gestul lui fiind prezentat apologetic la final.

it-chapter-two-354319l

Îndeobşte sequell-urile sunt mai lipsite de substanţă ca filmul primordial- chiar , sau mai ales dacă acesta a fost un succes- orizontul aşteptărilor spectatorului fiind cu atât mai ridicat, aşa că nu-i uşor să te ridici până la el. Iată însă că IT- Chapter Two al lui Andy Muschietti reuşeşte să depăşească toate stopperele şi livrează o producţie care îi va face pe iubitorii genului horror fericiţi!

Vizionari spectaculoase, pelicula este de vineri, 6 septembrie, în cinematografe.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s