Neîndoielnic, dacă am putea să facem abstracţie de toate celelalte filme cu Lara Croft, de Indiana Jones, Piraţii din Caraibe şi toate peliculele în care eroii vor să recupereze un artefact de importanţă capitală pentru omenire – luptându-se din greu şi cu “răii” care vor să fructifice totul şi să acapareze puterea, dar şi cu piedicile letale pe care această vânătoare le aduce cu sine- dacă am uita tot şi am restarta cu acest început care reinventează dramatic un personaj şi o franciza de succes – Tomb Raider ar fi excepţional!

Pentru ca are acţiune ( care trenează pe alocuri), are  suspans ( deşi e bazat pe  multe truisme), personajele au substanţă, iar distribuţia este valoroasă. Din păcate însă nu putem, iar filmul pierde tocmai pentru că valorifică prea asiduu tipare, formule mult prea vehiculate, asta –evident – în dauna “prospeţimii” pe care am aştepta-o de la o serie care deja a confirmat.

Şi deşi norvegianului Roar Uthaug ( cunoscut pt The Wave din 2015) nu-i lipseşte experienţa regizorală- se pare că scenariul semnat de Geneva Robertson- Dworet şi Allistair Siddons nu este în măsură  să se ridice dincolo unde au fixat stacheta în 2001 şi 2003-  Simon West şi Jan de Bond.

Iar alegerea spectaculoasă a Aliciei Vikander în rolul Larei Croft  este total neaşteptată – deşi este o actriţă foarte talentată, înzestrată cu o frumuseţe specială, netrucată – şi în plus într-o formă fizică de excepţie care nu ne lasă să uităm că a fost prim balerină- ceea ce rivalizează cu practicarea oricărui sport de performanţă!

Din distribuţie mai fac parte: minunata Kristin Scott Thomas şi Sir Derek Jacobi pe care m-am bucurat să îl revăd după rolul lui de excepţie din The History of Love al lui Radu Mihăileanu de anul trecut, şi pe Dominic West – Noah Solloway din serialul The Affair care are de îndeplinit sarcina grea de a-l înlocui pe Jon Voight în rolul tatălui eroinei. Talentatul şi expresivul Walton Goggins ( pe care îl vom vedea în curând în Ant-Man and The Wasp) are rolul personajului negativ, din păcate prea puţin conturat , pentru  a-i da  o replică pe măsură Larei Croft, pe care, cu toate provocarile,  Alicia Vikander o interpretează credibil şi dezinvolt.

Tomb Raider reuşeşte sa fie un film de acţiune- aventură- fantasy agreabil , pe care îl vom viziona cu plăcere, pentru că genul acesta place , şi mai ales pentru că  avem nevoie de modele şi de scenarii în care se înfruntă binele cu răul, asta ca să le vedem cu mai multă uşurinţă în vieţile noastre curente, şi – eventual – să ne opunem celui din urmă- fiecare după puterile lui.

Şi să nu uităm că jocul video omonim a făcut carieră la vremea lui vânzându-se la nivel mondial în peste 45 de milioane de copii, aşa că această nouă serie vine pe o baza solidă, cimentată şi de precedentele scenarii. Mai ramâne doar de menţionat faptul că industria cinematografică de peste ocean este dominată actualmente de un trend de revigorare, resuscitare si aducere în actualitate a unor scenarii, francize sau eroi deja de succes- ceea ce le dă studiourilor o gură de aer nesperată, din care să se alimenteze înca ceva ani de-aici încolo! În rest, vizionare faină, daca se poate la IMAX!!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s