Hiromi- diamantul nipon cu o mie de faţete

Posted: 01/07/2015 by MarcelPlaton in Concert
Etichete:, , , , , , ,

afis-hiromi-concert-romania-2015În seara asta am fost un om fericit şi pentru că am fost părtaşă la un act artistic de ţinută, dar şi pentru că mi-am reamintit de ce iubesc jazzul de atâta amar de vreme, cam de când –prin studenţie- Sibiul era în fiecare an epicentrul festivalier al genului şi îl aşteptam, îl doream, îl anticipam cu patimă! O alta faţă a acestei iubiri de-o viaţă este şi prietenia mea cu draga, irepetabila Anca Parghel şi vremea în care vecinul pentru care ţineam geamurile deschise în orice anotimp era Johnny Răducanu, şi “performance-urile” din bucătaria garsonierei mele de pe Banu Manta cu prietena Dora Răileanu, violonistă şi cântăreaţă, şi ea plecată de mult în lumea largă.

Hiromi_7_Photo_By_Muga_Muyahara_5x71Toate astea mi-au apărut în minte când Hiromi, această fiinţă cu o aparenţă delicată, dar cu o forţă de tsunami, ne-a luat cu asalt şi ne-a bulversat simţurile într-o cavalcadă de sunete şi trăiri. Nonconformistă în toate cele, micuţa niponă este în avangarda jazz-ului actual, concertul acesta făcând parte din turneul de promovare al noului ei LP –“ Alive”, cel de-a optulea din remarcabila ei carieră de compozitoare şi interpretă. Îmbinând într-un mod iconic într-un fusion spectaculos jazz, progress, post-bop şi muzică clasică, acest material discografic marchează o maturizare componistică, fără a pierde nimic din elementul ludic, păstrând prospeţimea şi abordarea energetică a copilului care cucereşte locul favorit de joacă.

Dacă n-aţi ascultat-o sau văzut-o niciodată pe Hiromi Uehara, aţi pierdut spectacolul unei stihii în plină desfăşurare, cu învolburări sincopate şi apoi cu momente delicate şi meditative care te suspendă într-un spaţiu sonor în care rămâi captiv până la final. Şi nu poţi să nu te uimeşti uitându-te la fiinţa fragilă care ia în stăpânire claviatura şi o domină cu o putere pe care n-ai bănui-o, şi nici măcar n-ai crede-o dacă nu ai vedea cu ochii şi auzi cu urechile din dotare ce se întâmplă pe scenă. Aşa că ruperile de ritm fabuloase şi pasajele de improvizaţie ne fac să plonjăm în oceanul de sunete pe care Hiromi îl dezlănţuie, apoi îl struneşte cu o patimă şi o acurateţe de virtuoz, trăind superlativ fiecare clipă şi dăruindu-ne-o şi nouă- publicului- cu har şi generozitate.

De ce ne pasionam – şi odată îndrăgostiti de jazz – nu ne mai trece? Şi pentru că fiecare piesă este irepetabilă, pentru că această perpetuuă inovare ne ţine alerţi şi atenţi, dar mai ales pentru că ne sunt date experienţe precum aceasta pe care am trăit-o alături de acest trio stelar: Hiromi, Simon Phillips şi Anthony Jackson, fiecare dintre ei personalitati muzicale de primă mărime, care se potenţează, se concentrează şi se risipesc sonor într-o emulaţie care disipează tot în jur lăsând doar muzica- atotcuprinzatoarea- să ne guverneze, chiar şi vremelnic, existenţele.

2015-06-30 19.42.41Despre Anthony Jackson se spune că este unul dintre cei mai dăruiţi basişti ai lumii (şi inventatorul chitarei bass cu 6 corzi, chitara contrabas) un artist complet (a început să cânte la pian, apoi la chitară şi s-a decis să rămână la bas, trecând prin rock, funk şi jazz) care a împărţit scena cu nume precum Paul Simon, Pat Metheny, Dave Weckl, Chick Corea, Steely Dan, Al Di Meola, Chaka Khan sau Michel Petrucciani.

2015-06-30 19.42.16Neîndoielnic o plus valoare în acest proiect care funcţioneaza de câţiva ani- aduce londonezul Simon Phillips, îndelung ovaţionat aseară- celebrul percuţionist alăturându-se turneului dupa o viaţă de experienţe de excepţie alături de trupe şi muzicieni de elită: Toto, Jeff Beck, Whitesnake, Mike Oldfield, Gary Moore, Mick Jagger, Joe Satriani, Judas Priest, The Who, David Gilmour sau Tears For Fears.

All in all, vă recomand cu entuziasm să nu rataţi viitorul concert al lui Hiromi (căci după cum a vibrat publicul şi a răspuns la energia ei cuceritoare- cu siguranţă o vom revedea), acest diamant sonor incisiv şi în acelaşi timp delicat- dihotomie posibila doar în spaţiul creator şi vibrant al acestei uimitoare pianiste nipone.

Organizator: Twin ArtsPlaylistHiromi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s