creed-ii-470772l

Sincer, mă aşteptam ca filmul să fie mai linear şi mai rudimentar dar – spre bucuria mea – această producţie are destulă substanţă şi elemente demne de a fi discutate, aşa că pare că acest scenariu va ajunge la public în felul în care producătorii şi-l doresc.

Co-scris de Silvester Stallone şi încă patru scenariști- punctează acolo unde e nevoie, înduioşează cât trebuie şi pune în discuţie atitudini, sentimente şi valori într-un fel nevoalat – aşa că din unele puncte de vedere este filmul unei deveniri, a unui drum iniţiatic ce parcurge calea de la înţelegerea comună, profana a vieţii până la decodarea filonului esenţial, cel care – odata gasit- schimba radical existenţa şi o orientează către evoluţia așteptată.

4

Foarte bine jucat de actorii cărora le vin perfect rolurile- filmul este o şansă excepţională pentru pugilistul de origine română Florian Munteanu de a debuta într-o franciză de succes şi de a le da replica unor actori de carieră: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Dolph Lundgren, Tessa Thompson, Wood Harris, Phylicia Rashād, Andre Michael Ward, Wood Harris și Brigitte Nielsen.

Cu scene dure dar frumos filmate, cu poveşti ce conectează filmul la franciza Rocky şi adăugă straturi de înţelesuri şi întâmplări din trecut, Creed II pare exact pelicula pe care o aşteptau fanii lui Balboa, dar pe care o vor aprecia şi cei aflaţi la prima întâlnire cu personajele.

5

Şi pentru că figura paternă este elementul relaţional central al acestui scenariu, valorile aduse în prim plan sunt legate de relaţia părinte-copil şi felul în care ea poate evolua, degenera sau se poate reclădi.

7

Filmul are şi destule momente emoţionante care contrabalansează cumva scenele de combat, relaţiile sunt veridice şi personajele se confruntă cu probleme rupte parcă din viață- ceea ce imprima ritm şi credibilitate scriptului – fluența venind din felul în care regizorul Steven Caple Jr (un începător care promite!) manageriază subiectul şi pune față în față realităţi în măsură să livreze un mesaj convingător. Aşa că acest Creed II face cu brio față francizei, ducând mai departe povestea şi nefiind în nici un fel mai prejos de producţiile precedente.

6

E adevărat că Sylvester Stallone a mai pierdut ceva din formă, dar rămâne un Rocky Balboa care convinge încă, Dolph Lundgrene şi el puţin fanat, iar Florian Munteanu este remarcabil în rolul lui Victor Draco – ceea ce ar putea să îl propulseze pe traiectoria unei cariere de succes, dacă adăugăm şi fizicul lui impresionant. Şi felul în care Florian îşi respectă rădăcinile şi originea română – spune multe despre cum a fost crescut şi educat- chiar dacă asta s-a întâmplat în Germania. Cinste lui şi părinţilor care au cu ce se mândri! Deşi revelaţia filmului este neîndoilenic Florian, mi-a atras atenţia şi Tessa Thompson- cu frumuseţea ei ieşită din tipare şi cu jocul şi delicat dar şi de forță- personajul ei fiind unul foarte important în paradigma acestei pelicule în care reprezintă iubirea, încrederea şi lupta pentru a învinge un handicap- deopotrivă pentru ea şi pentru copilul ei, povestea aceasta adăugând o altă dimensiune desfăşurării şi adâncind problematica acceptării, a atingerii țelurilor şi a învăţării lecţiilor de viaţă pentru personaje.

3

Căci în subsidiar- dincolo de partea viscerală a meciurilor de box şi a antrenamentelor- apare o altă ceva mai subtilă, psihologică chiar – reprezentată de lecţiile de viaţă pe care fiecare personaj trebuie să le înţeleagă şi să le înveţe pentru a  putea merge mai departe. Iar din punctul acesta de vedere filmul este unul optimist, pozitiv, luminos- pentru că acordă şanse şi extrage esenţa unui mesaj clar: iubirea, familia, onoare sunt cele mai importante lucruri pe care un om le are- şi merită să lupte pentru ele cu toată forţa! Iar atunci când o face cu suflet- nu se poate să nu izbândească!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s