RIYUIKI SAKAMOTO: CODA

Posted: 27/05/2018 by michaelaplaton in Festival
Etichete:, , ,

Documentarul lui Stephen Schible –CODA- este un portret tulburător al genialului compozitor, producător şi pianist Ryuiki Sakamoto, o personalitate de excepţie nu doar a lumii muzicale, dar şi a filmului şi activismului.


Cu o construcţie regizorală ce focuseaza pe omul, artistul şi activistul care luptă pentru cauze înalte, filmul lui Schible are forţă dar şi o sensibilitate ce coagulează treptat portretul acestui artist unic, un veritabil explorator al sunetelor universului pe care le percepe drept muzică. Fascinat de opera lui Tarkovski, de felul uimitor în care cineastul îşi texturează sonor filmele, Sakamoto l-a studiat cu atenţie şi i-a integrat creaţia.


Filmul are o fluentă remarcabilă (a fost filmat pe parcursul a cinci ani) şi ne conduce printr-un univers armonic în care creatorul găseşte forţa de a trece peste impasul de a fi fost diagnosticat cu o formă de cancer, extrăgând prin creaţie seve care să îl repozitioneze, Schible alegând o apropiere intimă de acest artist care a influenţat cu experimentele lui multiculturale generaţii întregi de muzicieni şi ascultători.


Muzica lui Sakamoto umple filmul într-un fel surprinzător, căci regizorul o descompune şi o recompune din mărturii, experimente, imagini din concerte sau din lucrul la filme sau în studiou, totul într-un flux sonor ce este punctuaţia acestui documentar uimitor.


Obsedat de muzica naturii, Sakamoto este într-o neobosită căutare a sunetului perpetuu experimentând permanent, urmărindu-l cu energie şi obstinaţie de explorator- din pădurile cu crengi foşnitoare şi până la Cercul Polar, într-o neobosită dorinţa de a capta inefabilul celui mai pur sunet.


Atent elaborat, CODA îl urmăreşte pe oscarizatul Sakamoto în demersurile lui creative, dar şi în latura lui de activist, de membru al organizaţiei anti-nucleare STOP Rokkasho şi cel care în 2012 organiza NO NUKES, un mega concert la care au cântat 18 trupe, inclusiv trupă în care a activat chiar el, legendara Yellow Magic Orchestra- dar şi Kraftwerk.


Colaborarea lui cu filmul este una de suflet, căci dincolo de a fi fost compozitorul coloanelor sonore ale unor producţii semnate de mari regizori, el este şi un actor de talent, remarcat şi distribuit de creatori geniali. Brian De Palma (Snake Eyes, Femme Fatale), Bernardo Bertolucci ( The Last Emperor, The Sheltering Sky) , Alejandro Gonzales Innaritu (Babel, The Revenant), Oliver Stone ( Wild Palms), Pedro Almodovar( Tajones Lejanos), Takeshi Kitano i-au încredinţat filmele lor pentru a le adăuga dimensiunea sonoră, iar unele dintre aceste colaborări s-au soldat cu câştigarea de premii Oscar, BAFTA, Golden Globe şi Grammy.


Panoramând prodigioasa şi multifaţetata carieră a lui Sakamoto, acest documentar care a avut premiera anul trecut la Festivalul de Film de la Veneţia, este o veritabilă bijuterie atent, minuţios manufacturata, o incursiune atipică şi un studiu extins al creatorului de geniu care este Riyuiki Sakamoto, ofererindu-ne un portret monumental al acestui artist excepțional.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s