UCRAINA și arta cicatricilor prețioase!

Posted: 16/03/2022 by MarcelPlaton in Arte
Etichete:, , , , , , , ,

Cultura japoneză este una care ne uimește cu felul de a înțelege cursul vieții și înnobilează chiar și unele lucruri de care occidentalii se dezbară, considerându-le inutile. Cum procedezi atunci când ai rupt sau stricat un obiect de care te leagă amintiri, emoții sau întâmplări? Cum procesezi despărțirea de el și implicit de acele clipe sau oameni dragi? Noi nu știm decât să le depunem într-un sertar al aducerii aminte păstrându-le într-o memorie care le estompează treptat forma, până la dispariție. Japonezii însă au pentru asta o artă!

Kintsugi este arta prin care ceramica spartă este reparată cu lac și pulbere de aur. Cioburile sunt adunate laolaltă și grație decorării cu aur ajung să fie un obiect mai frumos decât cel inițial. În loc să fie aruncat sau blamat pentru defectele sale, obiectul devine mai valoros ca oricând, întrucât deformarea sau defectul se transformă în punctul forte, prin intermediul artei kintsugi, care sporește frumusețea.

Este ceea ce se poate întâmpla cu Ucraina, adică ar putea fi salvată de la distrugere pentru ca apoi să capete o mai mare valoare. Cum? Prin unirea tuturor popoarelor Europei (chiar și a celor din fosta URSS) și recunoașterea statului ucrainean. Apoi cred că prin bunătate…prin adevărata bunătate, cea care tămăduiește, vindecă, repară, alină și reconstruiește.

De ce se potrivește cazul Ucrainei cu acest concept străvechi japonez? Răspunsul e simplu: pentru că în amândouă cazurile avem de a face cu aceleași două principii pe care japonezii le numesc “mottainai” (regretul pierderii unui lucru drag) și “mushin” (acceptarea unei schimbări implacabile). Cu alte cuvinte, kintsugi merge pe ideea de a fixa în eternitate istoria unui obiect drag și de a transforma imperfecțiunile în frumusețe. Și eu asta văd acum: Ucraina nu-și ascunde ”crăpăturile”, ba chiar le scoate în evidență și sunt sigur că va putea să le transforme în ”aur”.

Dacă Rusia și Ucraina trebuie să conviețuiască și să fie vecine respectându-se una pe cealaltă, atunci fiecare trebuie să învețe să accepte (sau să tolereze) istoria celeilalte.

Și când asta se va înfăptui, Ucraina va fi țara frumoasă ale cărei cicatrice de război vor deveni prețioase, precum firele de aur ce leagă laolaltă părțile în arta Kintsugi!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s