Două noi expoziţii vă aşteaptă la TNB!

Posted: 17/11/2021 by michaelaplaton in Știri, teatru
Etichete:

A 9-a expoziție la București a Asociației „Soleil de l’Est” :

SALONUL PICTORILOR ROMÂNI PARTICIPANȚI LA REZIDENȚELE DE ARTIȘTI ”SOLEIL DE L’EST” ÎN FRANȚA si EXERCIȚII DE SCENOGRAFIE. MACHETE, COSTUME ȘI SCHIȚE

Noua expoziție a Asociației Soleil de l’Est care se va deschide joi, 18 noiembrie 2021 la ora 17.30 în foaierul MEDIA (aripa Intercontinental) a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, reprezintă etapa București a proiectului „Rezidența de artiști Soleil de l’Est, la Luynes, pe Valea Loarei, Franţa” și reunește lucrări ale pictorilor români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație  în perioada 2001 – 2021. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate după întoarcerea în țară de pe meleaguri franceze, sub influența impresiilor și a emoțiilor acumulate pe parcursul participării la aceste rezidențe. Sunt prezenti şi pictori noi, interesați de mesajul Asociaţiei Soleil de l’Est „Arta, ca să fie cunoscută, trebuie să circule”.

Pictorii expozanți sunt următorii (65): ACHITENIE Ion, ALBERT Levente, ALBU Jan, BABA Dorin, BIALCOVSKI Dalia, BLEI Nicolae, CATAVEI Nicolae, CHOLET Elena, CINTEANU Mariana, CIOBANU Cristina, CIOCA Dan, CIOCHINA Nicolae, COMAN Gheorghe, CONTRAS Bogdana, COSTEA Gelu, CRACIUN Daniel, DICAN Gheorghe, DIMA Victor, DIVIZA Vasile, DOMINTE Merisor-Georgeta, DRAGAN Corneliu-Târgoviste, DUMITRAS Puiu Costachi, FRATILA Adriana, GAVRIL Mihail, GRIBINCEA Nicoleta, IANCUT Ion, ISAILA Ion Ilarion, IORDACHE Mirela, IORGA Nicolae, JANKU Olivia, LICIU Lucian, MACOVEI Dumitru, MIDVICHI Laurentiu, MARA Constantin, MARGINEAN Alexandru, MATTIS-TEUTSCH Waldemar, MATTIS-TEUTSCH Agnes, MIHUS Grigore, MODÂLCA Mihaela, MURARIU Marilena,  NICHITA Mircea, NEGRESTEANU Pop Vasile, NEAMTU Costin, ONICA Stelian, OTETELESANU Mariuca, PARASCHIV Christian, PARASCHIVESCU Valter, PELMUS Stefan, ROSCA Horia, RADU Eva, RADOVAN Ciprian, RADUCU Marin, STAICU Alina, STAN Gabriel, TANASE Valentin, TOLAN Vasile, TOMASELLI Angela, TRAISTARU Mirela, TUDOR Constantin, VASILESCU Corneliu, VELICU Petre, VESCU Teodor, WEISS Cristina, ZANCU Sergiu, ZBARCEA Daniela.

Organizatorii definesc astfel obiectivul acestui nou Salon: ”…a prezenta publicului bucureștean un grup de prestigioși pictori români din țară și din diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană. Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, cu oameni de cultura francezi si români, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile lor. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes si interes în cadrul celor peste 150 expoziții organizate de Asociație, începând din anul 1990, atât în Franța, la Paris și în alte orașe franceze, cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus – capitala europeană a culturii 2017, precum și la București. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați „ambasadori” ai picturii române au fost vizionate și apreciate de publicul cunoscător și erudit francez. Ei au reprezentat cu succes, cu multă măiestrie și competență artistică valori culturale românești.”

Cu ocazia deschiderii expoziției din 18 noiembrie 2021 (la ora 17.30), în prezența reprezentanților Asociației „Soleil de l’Est” și a pictorilor expozanți, va avea loc o proiecție de reportaje filmate cu pictorii români în Franța și va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albumele de artă realizate de Soleil de l’Est.

Asociația Soleil de l’Est, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism și calitate artistică, prin prezentarea în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană, o parte de mare interes și importanță a culturii române, în speță pictura contemporană. Prezenta expoziție este un summum a celor peste 150 expoziții de pictură română, organizate de Soleil de l’Est în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia), etc. In România Soleil de l’Est a prezentat pictura româna contemporană la București, Sala „C. Brâncuși” Palatul Parlamentului, Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român, ARCUB, cât şi în Braşov, Timişoara, Iaşi, Mangalia, informează organizatorii.

Expoziția este realizată în parteneriat cu TNB în cadrul programului ”TNB-PARATEATRAL-arte vizuale” şi rămâne deschisă până în data de 15 decembrie 2021. Va putea fi vizitată zilnic, între orele 10.00 – 18.00.

Laborator de creație tânără în Rotonda Sălii Mici a TNB:

EXERCIȚII DE SCENOGRAFIE. MACHETE, COSTUME ȘI SCHIȚE

Vineri, 19 noiembrie, de la ora 12:00, în foaierul  ROTONDA al Sălii Mici a Teatrului Național „I.L. Caragiale”din  București va fi inaugurată expoziția „Exerciții de scenografie. Machete, costume și schițe”, care cuprinde creațiile studentelor și studenților la scenografie de la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

Este unicul eveniment din cadrul Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” care se va desfășura atât fizic, cât și în mediul virtual. Până pe 21 noiembrie 2021, expoziția va putea fi explorată pe platformă digitală www.festivalulserbanionescu.ro, iar lucrările originale vor rămâne expuse la Teatrul Național „I.L. Caragiale” până la finalul lunii decembrie.

Varianta digitală a expoziției va cuprinde, pe lângă o galerie virtuală de fotografii cu lucrările studenților, și un mini-documentar despre procesul de creație al costumelor elisabetane și al măștilor de commedia dell’arte. Publicul va putea descoperi cum se construiește macheta unui spectacol imaginar, fiind invitat să pătrundă în universul miniatural al unor creații inedite, care așteaptă să se transforme în realitate, pe scena unui teatru. 

„…expoziția de față vine în completarea celei care a fost inclusă în programul Festivalului Național de Teatru-ediția 2021, care s-a încheiat  în 14 noiembrie 2021. Lucrărilor expuse recent la Teatrul Odeon din București în contextual FNT li se adaugă și alte creații ale studentelor și studenților la scenografie, acest lucru fiind posibil datorită implicării și deschiderii partenerilor noștri, UNATC «I.L. Caragiale» și Teatrul Național «I.L. Caragiale». De altfel, TNB ne-a pus la dispoziție un spațiu foarte generos de expunere și, cred eu, foarte potrivit contextului. Foaierul Sălii Mici este «anticamera» unui laborator de creație tânără pe care atât oamenii din breaslă, cât și spectatorii îl cunosc sub numele de «9G la TNB». A include, așadar, arta viitorilor scenografi într-un spațiu dedicat experimentului teatral este o reușită ce ar merita să devină o normalitate”- precizează Andreea Ciocîrlan, Director Comunicare a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”.

Expoziția va rămâne deschisă până în 15 decembrie 2021 și va putea fi vizitată zilnic între orele 14.00 – 18.30

Amintim şi cu această ocazie, că la Sala Mică, în această săptămână (18-20 noiembrie) va avea loc premiera unui nou spectacol realizat în cadrul proiectului «9G la TNB», Extraordinară viață de Mariano Tenconi Blanco, regizat de Teodora Petre, cu Aida Economu și Mihaela Velicu.

Lansat în anul 2014 și ajuns la a șaptea ediție, 9G oferă artiștilor independenți sprijinul de a-și realiza producțiile la Sala Mică a Teatrului Național, spațiu destinat în exclusivitate acestui demers.

Accesul în foaiere, ca de altfel la toate manifestările din incinta teatrului, este permis cu participarea publicului în proporție de 30% din capacitatea maximă a spaţiului. La expoziţii – aproximativ 30 de persoane simultan, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiții (prezentarea certificatului verde sau echivalent) și a purtării de mască (medical / nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta clădirii TNB.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s