Luni, 11 octombrie, debutează „Zilele LittleLIT”, proiect culturalinițiat de Asociația De Basm, dedicat promovării literaturii române pentru copii și tineret.
Timp de șapte zile, până pe 17 octombrie vor avea loc online nenumărate ateliere, lecturi publice și workshop-uri. O săptămână plină de evenimente care îi așază în centrul lor pe tinerii cititori, creația scrisă, cărțile și pe autorii acestora, un spațiu unde vor fi promovați cu succes autori și opere, un catalizator pentru lectură și promovarea culturii scrise în rândurile copiilor la un nivel cât mai larg. Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe debasm.ro.
În lista evenimentelor dedicate publicului larg un loc special îl ocupă întîlnirea cu Åsa Lind, autoare a îndrăgite cărţi pentru copii. Ea se va întâlni online cu publicul iubitor de literatură pentru copii, în cadrul unor ateliere de lectură realizate în parteneriat cu școli, edituri și librării autohtone.
Cunoscuta autoare suedeză Åsa Lind, răsplătită în 2003 de Asociația Suedeză a Bibliotecilor cu premiul „Nils Holgersson”, își va prezenta cele două cărţi apărute în ediție românească la Editura Cartea Copiilor: Lupul de Nisip și Noi povestiri cu Lupul de Nisip, ambele în traducerea lui Sergiu Păduraru.
Ea va susține și un masterclass-ul online dedicat profesioniștilor din sfera literaturii pentru copii care se va desfășura pe Zoom privat De Basm și se adresează profesioniștilor din zona literaturii (scriitori, traducători, editori, studenți, promotori ai literaturii pentru copii).
Pornind de la copilăria și istoria familiei sale, scriitoarea Åsa Lind își va prezenta perspectiva asupra literaturii suedeze pentru copiii și tinerii de astăzi. Care sunt trendurile și temele? Care sunt provocările? De ce avem nevoie pentru a construi o bază stabilă în domeniul literaturii pentru copii? – câteva dintre întrebările care își vor găsi răspuns la master-class-ul din cadrul „Zilele LittleLIT – Împreună”.
Întreg programul proiectului „Zilele LittleLIT – Împreună” a fost conceput pentru a sublinia importanța cărții și a lecturii în dezvoltarea copiilor și le oferi acestora ocazia de a cunoaște nemijlocit creații ce li se adresează și pe cei care le-au scris, de a explora universuri imaginare și situații reale actuale, cultivându-le apetitul pentru lectură. În egală măsură, proiectul își propune să construiască un spațiu al dialogului dintre profesioniștii literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene. Astfel, Asociația De Basm continuă să consolideze dialogul cu școlile și cadrele didactice, facilitând instrumentele de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic, propunând profesorilor metode concrete pentru a folosi literatura pentru copii în predarea conținuturilor din programa școlară.