A 25-a ediție a Festivalului Filmului Francez îşi anunţă câştigătorii

Posted: 13/07/2021 by michaelaplaton in Știri, Festival, Film
Etichete:,

27 de filme franceze, peste 100 de proiecții fizice, 11 proiecții online, 11 zile, 12 orașe, peste 5000 de spectatori și 2 premii pentru tinere talente, iată, în cifre, cea de-a 25-a ediție a celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez alături de partenerii săi între 1 și 11 iulie 2021.

Pentru prima dată în istoria festivalului, proiecţiile au avut loc în triplu format: online,în săli de cinema sau spaţii culturale, dar și în aer liber, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Cele mai recente și mai aclamate producții franceze în premieră naţională, precum „Adieu les cons”/„Adio, proștilor!” de Albert Dupontel, „ADN” de Maiwenn sau „Un Triomphe”/„Succes de public” de Emmanuel Courcol, debuturile tinerelor talente în secțiunile competitive de scurt respectiv lungmetraj, Carte Blanche pentru 5 cineaști români dedicată cinefililor dornici să revadă titluri de referinţă semnate de Maurice Pialat, Bertrand Blier sau Robert Bresson dar şi retrospectiva prezentată online a unor filme emblematice din edițiile anterioare precum „Le goût des autres”/„O chestiune de gust” de Agnès Jaoui, pe scurt „meniul” acestei ediţii aniversare, întâmpinată cu entuziasm de spectatorii din toată ţara.

În București, la cinema Elvire Popesco și pe terasa Le Bistrot Social din curtea Institutului Francez, aproape 2000 de spectatori au vizionat împreună filmele festivalului, număr care dovedește, în defavoarea proiecțiilor online, de asemenea disponibile pe parcursul festivalului, apetitul publicului de a reveni în sălile de cinema sau la proiecții în aer liber şi de a se bucura de experienţa culturală colectivă, respectând restricţiile sanitare în vigoare.

Curiozitatea și interesul spectatorilor din Bucureşti au fost potențate și de posibilitatea de a-i întâlni și auzi pe unii dintre regizorii care au semnat filmele din festival sau care le-au propus în secțiunea Carte Blanche:

– Emmanuel Courcol, regizorulfilmului „Un Triomphe”/„Succes de public”, invitatul special al acestei ediții, prezent la București alături de Irène Muscari, consultantă pe partea de scenografie;

– Charlène Favier și Peter Dourountzis, regizorii a două filme din competiție („Slalom” respectiv „Vaurien”/„Un ticălos”), cu care publicul a vorbit prin videoconferință;

– Cristian Mungiu, Adina Pintilie, Radu Jude și Corneliu Porumboiu care au introdus filmele alese în secțiunea Carte Blanche.

Câștigătorii celor două secțiuni competitive dedicate tinerelor talente sunt filmele „Condition d’élevation”/„Condiții de elevare” de IsabellePrim,în competiţia de scurtmetraj și „Au nom de la terre”/„Chemarea pământului” de Edouard Bergeon, în competiția de lungmetraj.

Premiul oferit regizoarei Isabelle Prim este un sejur de creaţie la Résidence de Poche/Rezidența de buzunar de la Bucureşti a Institutului Francez din România şi a fost acordat de un juriu format din trei tineri critici de film: Flavia Dima, Victor Morozov şi Georgiana Muşat. „Filmul câștigător integrează arhivele într-o narațiune prefabricată și ludică despre feminitate și vise julesverniene, mizând pe ciocnirea dintre imagini tehnico-științifice și un peisaj sonor ficțional” a declarat juriul, care a evidenţiat şi „iscusința cu care regizoarea țese această parodie idiosincratică despre un vis prea mare pentru un copil prea mic: de-a eleva un balon deasupra celor mai înalte piscuri”.

Publicul a votat pentru filmul câștigător la secțiunea Lungmetraj atât în urma proiecţiilor fizice, cât şi a celor online. Regizorul Edouard Bergeon va primi o bursă în valoare de 1000 de euro acordată de Institutul Francez. Mai mult, un pachet de susţinere din partea TV5 Monde va fi oferit distribuitorului român care va aduce filmul pe ecranele din ţară. „Au nom de la terre”/„Chemarea pământului” de Edouard Bergeon, o poveste inspirată din viața regizorului, a fost văzut de peste 2 milioane de spectatori în Franța, o adevarată reușită pentru un film de debut.

A 25-a ediție a Festivalului Filmului Francez a fost organizată de Institutul Francez din România. Festivalul a fost prezentat de Orange și i-a avut parteneri pe Groupama Asigurări și Carrefour România.

Co-organizatori: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s