NOMADLAND by Chloe Zhao- simplu, dureros si adevarat

Posted: 31/05/2021 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , ,

Aflat la graniţa dintre documentar şi film de ficţiune, Nomadland se bazează pe cartea omonima a Jessicăi Bruder care are şi un subtitlu la fel de sugestiv-Surviving America in the Twenty-First century- ceea e implică apriori o zbatere, o luptă de a face faţă  secolului 21 care a fost de la început plin de provocări.

Dramatic şi sentimental, crud şi înţelept filmul spune o poveste particulară îmbrăcată în hainele general valabilităţii. Unde mai pui că în afară de Frances MacDormand şi David Strathairn celelalte sunt persoane reale nu personaje, aşa că jucându-şi propriul rol nu au nevoie de naturaleţe trucată.

Filmul dinamitează visul american şi are pe lângă profunzimea istoriilor triste adevărate şi o privire meditativă asupra dramei unor oameni nevoiţi să-şi părăsească casele, oraşele şi stilul de viaţă atunci când criza economică i-a lăsat fără tot ce aveau. Viaţa într-o maşină şi exploatarea tuturor posibilităţilor de a supravieţui îi aduce pe nomazi mai aproape de natură şi de adevărurile fundamentale ale vieţii , îi adună într-o comunitate eterogenă în care fiecare îşi procesează pierderile şi problemele căutând să rezoneze cu ceilalţi. Este o celebrare a binelui pe care îl înveţi atunci când viaţa te loveşte, tenta poematică împrumutând câte ceva din genul western într-un road movie care nu are nevoie de multe cuvinte, Căci dincolo de dialog ceea ce îi face pe nomazi să comunice, este modul  în care toţi şi-au împachetat viaţa într-o maşină şi încearcă să supravieţuiască în ciuda oricăror greutăţi.

Călătoria îi aduce lui Fern- excepţional interpretată de Frances MacDormand-  comunitatea dar şi comuniunea şi o învaţă să preţuiască simplitatea bucurându-se de micile lucruri frumoase care nu o lasă să capoteze. Prietenia capătă alte dimensiuni, se măsoară după alte criterii, nomazii fiind paradoxal şi retractili şi sensibili, dar şi dornici de apropiere.

Scenariul scris de Chloe Zhao are simplitatea absolută a vieţii celor care împreună sunt trăitorii din Nomadland- iar alegerea de a pune laolaltă doi actori cu adevăraţii nomazi- s-a dovedit biletul câştigător al atâtor premii importante: Leul de Aur, Golden Globes, BAFTA, Oscar.

Aproape miraculos, felul în care  filmul prinde viaţa unor marginali ai societăţii este plin de empatie, alegerea lui Frances MacDorment pentru rolul lui Fern fiind una de o intuiţie excepţională.

Cu o forţă indespriptibilă de a exprima dincolo de cuvinte, Frances livrează un rol stelar- cel mai bun din cariera ei ce a strâns 4 Oscaruri şi 3 BAFTA și un Golden Globe, dacă este să le menţionăm pe cele mai râvnite.

Simplu, răvăşitor şi adevărat, cu o poveste empatică şi balansată, Nomadland este deja în cinematografe şi vă invită la o reflexie asupra vieţii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s