JUST MERCY, cronica unei condamnări nedrepte – fapt real și cinema

Posted: 30/04/2021 by michaelaplaton in Știri, Film, On line

Just Mercy este una dintre premierele săptămânii la HBO, cota lui de piaţă de pe IMDB fiind deja de 7,6 deşi abia s-a lansat. Scenariul co-scris de regizorul Destin Daniel Cretton alături de Andrew Lanham este o poveste dramatică ce porneşte de la un caz real, despre lupta unui avocat vizionar de a salva de la pedeapsa capitală un bărbat de culoare condamnat pentru o crimă pe care nu a săvârşit-o.

Avocatul este un tânăr de culoare absolvent de Harvard al cărui vis este de a-i apăra pe cei condamnaţi greşit şi pe cei cărora nu li s-a oferit o reprezentare adecvată. Provenind el însuşi dintr-o familie nevoiaşă, Bryan Stevenson are  determinarea şi puterea de convingere a celor care chiar cred în cauza pentru care luptă, în plus sprijinul lui pentru „clienţii” organizaţiei nonprofit pe care o fondează este dincolo de relaţia sterilă pe care aceştia ar avea-o cu „avocatul din oficiu”. Este uman, este calm şi hotărât, este un profesionist care îşi clădeşte o reputaţie solidă care se va consolida de-a lungul unei cariere închinate căutării dreptăţii.

Unul dintre primele lui cazuri este cel al lui Walter McMillian, condamnat la moarte în 1987 pentru uciderea unei tinere albe, care în ciuda dovezilor copleşitoare în favoarea nevinovăţiei lui, ajunge pe culoarul morţii aşteptându-şi executarea sentinţei.

Filmul te revolta până la ţipat, lupta lui Stevenson este atât de dramatică, rasismul , manevrele juridice şi politice oneroase ale autorităţilor din Alabama lăsându-te într-o perplexitate de neimaginat , iar gândul că povestea aceasta nu este ficţiune ci o realitate, te aduce în pragul unei indignări pe care o stăpâneşti cu greu. Evident, dacă eşti o persoană care are adevărul drept valoare şi crezi că el trebuie să prevaleze întotdeauna.

 Filmul cu o distribuţie excepţional aleasă ce îi are pe Jamie Foxx în rolul condamnatului şi pe Michael B. Jordan în acela al avocatului lui, ne aduce în atenţie şi sumedenie de actori de val secund care fac nişte roluri excepţionale, unele chiar de compoziţie, atât de aproape de personajele reale, încât este de-a dreptul uimitor- Rob Morgan şi O’Shea Jackson remarcându-se în rolurile a doi condamnaţi la moarte.

Just Mercy are, dincolo de dramatismul poveştii în sine, un ritm interior şi o tensiune gradată ce te ţine captiv într-o avalanşă de trăiri, căci nu este doar cronica unei condamnări nedrepte de acum 30 de ani, ci şi aceea a începtului unui război pe care avocatul Bryan Stevenson îl duce în realitate şi în zilele noastre. Un război cu prejudecăţile, cu superficialitatea, rasismul, incompetenţa, fanatismul şi nesațul de putere al unora care ar face orice ca să nu o piardă.

Emoţionant, uman şi dureros filmul explorează în fapt istoria recentă a justiţiei americane şi pune față în față graniţele dintre nedreptate şi dreptate ce par atât de volatile.  

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s