Marius Manole și Radu Afrim încheie seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului

Posted: 22/04/2021 by michaelaplaton in On line, spectacol, teatru
Etichete:, ,

Unul dintre cei mai titrați actori români ai ultimilor ani, Marius Manole joacă pentru prima oară pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, într-un performance inedit în regia lui Radu Afrim. Cu acest one-man show, cei doi vor închide seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, un amplu proiect teatral urmărit online de spectatorii din întreaga lume. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30 și va putea fi urmărit online, gratuit, pe www.hektomeron.com.

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, Hektomeron a prezentat cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost scris.

Hektomeron a debutat la jumătatea lunii ianuarie a acestui an și a fost urmărit online de mai bine de o jumătate de milion de spectatori din 147 de țări. În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul dedicat proiectului s-a transmis în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova câte o poveste din cele 100 ale Decameronului lui Boccaccio, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită. 100 de regizori din 100 de țări au fost implicați în acest proiect grandios, unic în lume.

Cu toții ne întrebăm poate care este cea mai bună definiție pentru această formă de artă, în astfel de timpuri, în vremuri care sunt atât de stranii, încât unii cred există alte priorități ale societății. Și totuși, trebuie să amintim mereu tuturor și nouă înșine că teatrul nu este un capriciu, ci o nevoie absolută a ființei umane. De ce? Pentru că ne aduce împreună. Așadar, prin Boccaccio, prin această minunată companie de actori români, prin implicarea atâtor artiști din atât de multe țări din toată lumea, putem să fim cu toții împreună, să visăm împreună: acesta este mesajul pe care teatrul ar trebui să-l transmită. Așa că fiți pregătiți, conectați-vă și începeți să sărbătoriți, uitându-vă la Hektomeron, comuniunea prin teatru!

Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru

Marius Manole și Radu Afrim sunt artiștii români care vor încheia, așadar, seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, cei doi pregătind episodul cu numărul 100: ziua 10, poevestea 10, din Decameron-ul lui Boccaccio.De-a lungul timpului, cei doi artiști au avut o colaborare prolifică, lucrat împreună nu mai puțin de 8 spectacole, toate relevante în peisajul teatral, de la Plaja de Peter Asmussen, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, LAV (lectură) de Stefan Lindberg la Teatrul Act, și America-ştie-tot de Nicole Duţu, la Teatrul Luni de la Green Hours, în 2004,  Avalanşa de Tuncer Cücenoğlu (2010), Năpasta de I.L. Caragiale (2012), Hoți de Dea Loher (2014), până la spectacolele cele mai recente: Pădurea spânzuraților după Liviu Rebreanu (2018), Trei suroriun scenariu (ne) firesc de liber după Cehov (2019), Între noi e totul bine de Dorota Masłowska, toate făcute la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București.

Coincidență sau nu, în anul 2016, atât Marius Manole cât și Radu Afrim au fost decorați de către Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D Arta spectacolului.

Pentru rolurile Bătrânica apatică, Actorul din Între noi e totul bine, Marius Manole a primit primul Premiu UNITER din carieră, Manole având în palmares, până la acel moment, 4 nominalizari: Premiul pentru debut, pentru rolul Paulie din Drept ca o linie, regia Radu Apostol, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (2003), Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Șarik din Inimă de câine, regia Yuri Kordonsky (2006), Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Lopahin din Livada de vişini, regia Felix Alexa (2011), Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Povestitorul din Două loturi, regia Alexandru Dabija (2013), roluri create la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.  

Radu Afrim este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru români. A câștigat 3 Premii UNITER pentru cea mai bună regie, pentru spectacolele Plastilina de Vasili Sigarev la Teatrul „Toma Caragiu”, Ploieşti (2006), joi.megaJoy de Katalin Thuróczy, la Teatrul Odeon (2007), Tihna de Attila Bartis, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós” (2016). Pe lângă acestea se adaugă și alte 3 nominalizări la aceeași categorie, pentru spectacolele Alge – Bernarda’s House Remix, după o idee de F. G. Lorca la Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu Gheorghe (2003), Omul Pernă de Martin McDonagh la Teatrul „Maria Filotti”, Brăila (2009), Năpasta de I.L. Caragiale  la TNB (2013). De altfel, spectacolele create de Radu Afrim se bucură constant de aprecierea publicului de specialitate, mărturie fiind numeroasele premii și nominalizări obținute de-a lungul timpului. În anul 2008 i s-a decernat Premiul Coup de Coeur de la Presse la Festivalul de la Avignon (Off), pentru spectacolul Mansarde à Paris/ Les détours Cioran de Matei Vișniec montat la Luxemburg.

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Radu Afrim a montat până acum 3 producții: Dacă am gândi cu voce tare de Adnan Lugonić (2017), Casa cu suricate de David Drábek (2019) și, în octombrie anul trecut – Inimă și alte preparate din carne de Dan Coman, despre care jurnaliștii culturali au scris că este „cea mai bună cronică a pandemiei” – Horia Ghibuțiu.

Universul său scenic e totdeauna recognoscibil. Spaţiul imaginat de el, cu fine alunecări în afara realului, de fapt «cu un supliment de realitate», cum îi place artistului să spună în interviuri, e inconfundabil. Comicul său uşor grotesc, cel mai adesea unul al retardului, cu infuzii de aburi suprarealişti, se vede dublat tot timpul de vulnerabilitatea neexprimată, dureroasă a (anti)eroilor. Jucăuş – alăturând inocenţa – în amestec neprecizat –, cu derizoriul, teatrul său garantează evadarea din cotidian. Cele două trăsături se mulează perfect pe sensibilitatea publicului de acum. Ca şi faptul că regizorul montează – un credo asumat şi repetat –, numai texte din dramaturgia de azi. Universul lui recompune, în notă relaxată, un corpus al temelor şi tonurilor recente, al modurilor de reprezentare a lumii în arta contemporană. Radu Afrim oferă date despre zeitgeist-ul european cu abrupte infiltraţii româneşti.

Cristina Rusiecki, Țesuturile fragilității,

Ed. Tracus, 2012, 2016 (versiunea în limba engleză)

Ultimele episoade ale Hektomeron-ului vor fi transmise online, după următorul program:

Marți, 20 aprilie 2021, ora 21:30

Episodul 96.

Regizor: Koen Verheijden / Olanda

Actor: Monica Ardeleanu

Miercuri, 21 aprilie 2021, ora 18:00

Episodul 97.

Regizor: Igor Annaklychev / Turkmenistan

Actor: Cătălin Mihai Miculeasa

Joi, 22 aprilie 2021, ora 17:00

Episodul 98.

Regizor: Benny Lim / Singapore

Actor: Iulia Colan

Vineri, 23 aprilie 2021, ora 21:30

Episodul 99.  

Regizor: Clau Espinola / Paraguay

Actor: Iulia Lazăr /

Sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30

Episodul 100

Regizor: Radu Afrim

Actor: Marius Manole

Toate episoadele se pot urmări gratuit, pe website-ul www.hektomeron.com. Vizionarea se poate face de pe laptop, PC, telefon mobil, tabletă și nu este necesar un cont de acces.

Proiect: HEKTOMERON

Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021

Difuzare: www.hektomeron.com

Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova

Hektomeron – behind the scenes: https://youtu.be/WjJMRAj9m6g  / https://youtu.be/mLjgzVKlwCg

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

LISTA EPISOADELOR HEKTOMERON DIFUZATE PÂNÂ ACUM:

 1. Regizor: Enrico Bonavera / Italia / cu Adrian Andone / https://hektomeron.com/italy
 2. Regizor: Tetiana Shelepko / Ucraina / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/ukraine
 3. Regizor: Neo Kebiditswe / Botswana / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/botswana
 4. Regizor: Szabó K. István / Ungaria / cu Adrian Andone / https://hektomeron.com/hungary
 5. Regizor: Manoel Prazeres / Brazilia / cu Monica Ardeleanu / https://hektomeron.com/brazil
 6. Regizor: Maria Arche / Spania / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/spain
 7. Regizor: Suela Bako / Albania / cu Dragoș Măceșanu / https://hektomeron.com/albania
 8. Regizor: Simon Iyarwema / Rwanda / cu Iulia Colan / https://hektomeron.com/rwanda
 9. Regizor: Aleksandar Švabić / Croația / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/croatia
 10.  Regizor: Richard St. Peter / SUA / cu Sorin Leoveanu / https://hektomeron.com/usa
 11.  Regizor: Jaša Koceli / Slovenia / cu George Albert Costea / https://hektomeron.com/slovenia
 12.  Regizor: Arthur Banshayeko / Burundi / cu Corina Druc / https://hektomeron.com/burundi
 13.  Regizor: Mirko Radonjić / Muntenegru / cu Angel Rababoc/ https://hektomeron.com/montenegro
 14.  Regizor: Alexandra Petrova / Bulgaria / cu Iulia Lazăr/ https://hektomeron.com/bulgaria        
 15.  Regizor: Wirsiy Bernard Bongkisheri / Camerun / cu Ștefan Cepoi https://hektomeron.com/cameroon
 16.  Regizor: Servando Anacarsis Ramos / Mexic / cu Cătălin Mihai Miculeasa / https://hektomeron.com/mexico
 17.  Regizor: Petru Hadârcă / Republica Moldova / cu Nicolae Poghirc / https://hektomeron.com/republic-of-moldova
 18.  Regizor: Anastasia Nørlund / Danemarca / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/denmark
 19. Regizor: Anu Saari / Finlanda / cu Alina Mangra / https://hektomeron.com/finland
 20. Regizor: Adebajo Oluwafemi Israel / Nigeria / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/nigeria
 21. Regizor: Riyadhus Shalihin / Indonezia / cu Petronela Zurba / https://hektomeron.com/indonesia
 22. Regizor:Artiom Rybakov / Lituania / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/lithuania
 23. Regizor: Yiannis Paraskevopoulos / Grecia / cu Cerasela Iosifescu / https://hektomeron.com/greece
 24. Regizor: Luiza Cocora / Canada / cu Iulia Colan / https://hektomeron.com/canada
 25. Regizor: Pramod Chavan / India / cu Ioana Florentina Manciu / https://hektomeron.com/india
 26. Regizor: Alexandru Weinberger Bara / Austria / cu Tamara Popescu / https://hektomeron.com/austria
 27. Regizor: Fred Abrahamse / Africa de Sud / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/south-africa
 28. Regizor: Karo Balyan / Armenia / cu Dragoș Măceșanu / https://hektomeron.com/armenia
 29. Regizor: Jovana Krstić / Serbia / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/serbia
 30. Regizor: Nora Mansmann / Germania / cu Monica Ardeleanu / https://hektomeron.com/germany
 31. Regizor: Françoise Boillat / Elveția / cu Raluca Păun / https://hektomeron.com/switzerland
 32. Regizor: Avtandil Diasamidze / Georgia / cu Corina Druc / https://hektomeron.com/georgia
 33. Regizor: Jonathan Parada / Uruguay / cu Alex Calangiu / https://hektomeron.com/uruguay
 34. Regizor: Maksim Fadeev / Uzbekistan / cu Corina Druc / https://hektomeron.com/uzbekistan
 35. Regizor: Stefany Duarte / Chile / cu Romanița Ionescu / https://hektomeron.com/chile
 36. Regizor: Nadim Deaibes / Liban / cu Ramona Drăgulescu / https://hektomeron.com/lebanon
 37. Regizor: Fumban Phiri / Malawi / cu Claudiu Bleonț / https://hektomeron.com/malawi
 38. Regizor: Sofia Nikiforova / Rusia / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/russia
 39. Regizor: Abeer Bshtawi / Palestina / cu Claudiu Mihail / https://hektomeron.com/palestina
 40. Regizor: Charles Chemin / Franța / cu Sorin Leoveanu / https://hektomeron.com/france
 41. Regizor: Lilach Dekel-Avneri / Israel / cu Costinela Ungureanu / https://hektomeron.com/israel
 42. Regizor: Meron Sisay / Etiopia / cu Claudiu Bleonț / https://hektomeron.com/ethiopia
 43. Regizor: Dorsouma Vangdar / Ciad / cu Angel Rababoc / https://hektomeron.com/chad
 44. Regizor: Jaouad Essounani / Maroc / cu Ștefan Cepoi / https://hektomeron.com/morocco
 45. Regizor: Aristide Tarnagda / Burkina Faso / cu Raluca Păun / https://hektomeron.com/burkina-faso
 46. Regizor: Mehrdad Rayani-Makhsous / Iran / cu Romanița Ionescu / https://hektomeron.com/iran
 47. Regizor: Dasha Nikiforova / Suedia / cu George Albert Costea / https://hektomeron.com/sweden
 48. Regizor: Lloyd Nyikadzino / Zimbabwe / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/zimbabwe
 49. Regizor: Yura Divakov / Belarus / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/belarus
 50. Regizor: Mamadou Seyba Traoré / Senegal / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/senegal
 51. Regizor: Itgel Odjargal / Mongolia / cu Nicolae Poghirc / https://hektomeron.com/mongolia
 52. Regizor: Alžbeta Vrzgula / Slovacia / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/slovakia
 53. Regizor: Mamadu Jalloh / Sierra Leone / cu Petronela Zurba / https://hektomeron.com/sierra-leone
 54. Regizor: Pascal Wanou / Benin / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/benin
 55. Regizor: Ablas Ouédraogo / Coasta de Fildeș / cu Ramona Drăgulescu / https://hektomeron.com/ivory-coast
 56. Regizor: Fiifi Coleman / Ghana / cu Costinela Ungureanu / https://hektomeron.com/ghana
 57. Regizor: Serkan Salihoglu / Turcia / cu Alex Calangiu / https://hektomeron.com/turkey
 58. Regizor: Lucília Raimundo / Portugalia / cu Monica Ardeleanu / http://hektomeron.com/portugal
 59. Regizor: Matias Maldonado / Columbia / cu Adrian Andone / http://hektomeron.com/colombia
 60. Regizor: Maria Varnakkidou / Cipru / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/cyprus
 61. Regizor: Achiro P. Olwoch / Uganda / cu Romanița Ionescu / https://hektomeron.com/uganda
 62. Regizor: John Wasonga / Kenya / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/kenya
 63. Regizor: Bimal Subedi / Nepal / cu Ștefan Cepoi / https://hektomeron.com/nepal
 64. Regizor: Yuck Miranda / Mozambic / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/mozambique
 65. Regizor: Miguelangel Estellano / Bolivia / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/bolivia
 66. Regizor: Benjamin Bajramović / Bosnia şi Herţegovina / cu George Albert Costea / https://hektomeron.com/bosnia-herzegovina
 67. Regizor: Mathylde Demarez / Belgia / cu Raluca Păun / https://hektomeron.com/belgium
 68. Regizor: Tea Begovska / Macedonia de Nord / cu Alina Mangra / https://hektomeron.com/macedonia
 69. Regizor: Liu Yutong / China / cu Ramona Drăgulescu / https://hektomeron.com/china
 70. Regizor: Mclaudy Muyuni Munanzwa / Zambia / cu Ioana Florentina Manciu / https://hektomeron.com/zambia
 71. Regizor: Alicia Saco / Peru / cu Marian Politic / https://hektomeron.com/peru
 72. Regizor: Irene Sanga / Tanzania / cu Dragoș Măceșanu / https://hektomeron.com/tanzania
 73. Regizor: Mikayil Mikayilov / Azerbaidjan / cu Claudiu Mihail / https://hektomeron.com/azerbaijan
 74. Regizor: Syafiq Syazim / Malaysia / cu Claudiu Bleonț / https://hektomeron.com/Malaysia
 75. Regizor: César Manzano / Venezuela / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/venezuela
 76. Regizor: Håkon Thorstensen Nielsen / Norvegia / cu Angel Rababoc / https://hektomeron.com/norway
 77. Regizor: Waleed Alafee / Sudan / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/sudan
 78. Regizor: Zemouri Samir / Algeria / cu Nicolae Poghirc / https://hektomeron.com/algeria
 79. Regizor: Philip Parr / Regatul Unit al Marii Britanii / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/united-kingdom
 80. Regizor: Kalifala Waritay / Liberia / cu George Albert Costea / https://hektomeron.com/liberia
 81. Regizor: Sunil Shanker / Pakistan / cu Ioana Florentina Manciu / https://hektomeron.com/pakistan
 82. Regizor: Brett Brown / Australia / cu Alina Mangra / https://hektomeron.com/australia
 83. Regizor: Kon Yi / Coreea de Sud / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/south-korea
 84. Regizor: Seri Kurosawa / Japonia / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/japan
 85. Regizor: Flávia Gusmão / Capul Verde / cu Monica Ardeleanu / https://hektomeron.com/cape-verde
 86. https://hektomeron.com/poland
 87. https://hektomeron.com/el-salvador
 88. http://hektomeron.com/gambia
 89. https://hektomeron.com/latvia
 90. https://hektomeron.com/mali
 91. https://hektomeron.com/thailand
 92. Tara Jamora Oppenși Sabrina Basilio / Filipine / cu Cerasela Iosifescu / https://hektomeron.com/philippines
 93. https://hektomeron.com/ecuador
 94. https://hektomeron.com/egypt
 95. https://hektomeron.com/ireland
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s