„INKHEART- Inimă de Cerneală”, realitate şi poveste într-un action-fantasy captivant

Posted: 12/04/2021 by michaelaplaton in Film
Etichete:,

INKHEART este despre eterna şansă ca binele să triumfe, ca personajele să evolueze sau să dispară, ca istoriile fictive să devină realitate. Personajele călătoresc fluid prin şi din spaţiul poveştii, populând lumea noastră cu tipologiile lor atât de diferite dar şi cu animale fantastice.

 Cu o distribuţie ce îi cuprinde pe Jim Broadbent, Helen Mirren, Andy Serkis , Brendan Fraser , Paul Bettany și Jennifer Connelly, acesta peliculă valorifică romanul fantastic pentru tineret INKHEART, scris în 2003 de Cornelia Funke , prima carte a trilogiei omonime, care a continuat cu Inkspell și Inkdeath. Romanul a câștigat Premiul BookSense din anul 2004 pentru literatura pentru copii.  Şi deşi publicul ţinta este acesta, povestea este plină de simboluri şi sensuri adânci, de la morală şi etică, la filosofie şi psihanaliză, aşa încât orice adult permeabil la poveste va găsi în Inima de Cerneală un spaţiu generos pentru a-şi expanda imaginaţia.

Autorul / creatorul este finalmente cel care salvază lumile şi restabileşte echilibrul, relocându-se din iubire pentru carte în spaţiul imaginar pe care află că poate şi ştie să îl modeleze.

În fapt filmul este despre puterea creatoare a cuvântului, despre materialitatea pe care o include şi despre cum vorbele pot deveni o formă de realitate. Şi sigur că este o parabolă, dar atât de frumos structurată, de atent lucrată şi de minunat jucată, încât este o lectură cinematografică plină de înțelesuri pentru privitorii de orice vârstă. Iar dacă după film ne şi aplecăm asupra lui discutând cu cei mai tineri despre povestea aceasta care nu este doar poveste, vom avea şansa să trecem de aparențe şi să accesăm esenţa, aşa încât – ca în dezideratul  oricărei  opere- mesajul ei să ajungă deplin la cel căruia îi este destinat: publicul.

Povestea este simplă dar pe măsură ce se dezvoltă creşte în importanţa mesajului şi devine mai mult decât o istorie, o călătorie iniţiatică a personajleor care îşi recuperează existentele şi învaţă să relaţioneze, să aibă încredere şi să iubească.

Mortimer/ Mo şi fiica sa Meggie împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru lectură, fiind amândoi înzestraţi cu darul de a aduce la viaţă personajele cărţilor pe care le citesc cu voce tare. Dar asta vine şi cu o jertfă, o pierdere – căci este un fenomen biunivoc, aşa că de fiecare dată o persoană reală va trece în poveste- restabilind un fel de echilibru între cele 2 lumi- cea imaginară şi cea reală. Când descoperă cartea Inima de Cerneală şi aduce în realitate personaje medievale malefice şi creaturi fantastice, Mo îşi pierde soţia în poveste şi începe călătoria regăsirii ei alături de Meggie şi câţiva prieteni, într-o aventură fantastică regizată de Iain Softley, cu destul CGI de calitate şi scenografie spectaculoasă, ce laolaltă cu jocul minunat al actorilor ne oferă un film frumos, antrenant şi plin de învăţăminte valoroase.

Aşadar nu-l rataţi pe AMC, canalul de film care îl difuzează, căci este un film  de familie care vă va bucura cu energia lui benignă şi luminoasă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s