Decameronul, spectacol digital – conferință despre teatrul româno-suedez

Posted: 02/03/2021 by michaelaplaton in Film
Etichete:

ICR Stockholm, în colaborare cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, prezintă marți, 2 martie 2021, de la ora 17.00 (ora Suediei) și 18.00 (ora României), pe canalele online ale celor două instituții, conferința Decameronul, ca spectacol digital. Despre teatrul româno-suedez, în vreme de pandemieThe Decameron, as a Digital Performance: About the Swedish and Romanian Theatre, during the Pandemic, despre provocările erei digitale în teatrul româno-suedez.

La dezbaterea în limba engleză moderată de criticul de teatru Octavian Saiu vor participa artiști cunoscuți din cele două spații: regizoarea suedeză Dasha Nikiforova, regizorul Radu Afrim, actorul George Albert Costea șiactrița de origine română Luiza Stănescu, stabilită în Suedia.


O întâlnire româno-suedeză, un dialog european despre un proiect cu adevărat global: acestea sunt ingredientele unei dezbateri despre situația actuală a teatrului și despre nevoia artiștilor de a fi împreună. Și scena, și lumea se schimbă, iar Hektomeron este o dovadă concludentă, declară Octavian Saiu, moderatorul dezbaterii, despre tema conferinței.

În cadrul proiectului Hektomeron, derulat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, sunt difuzate, pe platforma www.hektomeron.com, patru episoade regizate de artiști din spațiul Nordic. Două producții, sub egida Danemarcei și a Finlandei, au fost transmise pe 1 și 2 februarie 2021, iar cele realizate în colaborare cu artiști din Suedia și, respectiv, Norvegia vor fi reprezentate pe 2 și, respectiv, 31 martie 2021.

Așadar, marți, 2 martie 2021, va fi difuzat episodul regizat de artista suedeză Dasha Nikiforova, în care joacă actorul George Albert Costea, iar conferința Decameronul, ca spectacol digital se va desfășura în preambulul acestui episod.

Celebrul regizor Radu Afrim spune că a descoperit noua dramaturgie nordică încă de când a început să regizeze: Am pus în scenă piese scrise de dramaturgi scandinavi contemporani, chiar de doi suedezi: Jonas Gardell și Sofia Fredén. Ascult muzică nordică și caut filme nordice la greu.  Și, totuși, mi se pare că nu ne cunoaștem destul de bine unii pe ceilalți. Nu interacționăm prea mult. Un proiect precum Hektomeron poate suplini, parțial și virtual, ceva din aceste goluri. Și poate, acest an, altfel cam trist, înseamnă un început  – punctează Radu Afrim.

Teatrul în timpul pandemiei este cu totul diferit, pentru că arta Thaliei nu a fost făcută pentru a fi prezentată pe un ecran, consideră regizoarea Dasha Nikiforova.  În aceste vremuri de criză, a trebuit să inventăm noi modalități de a face teatru, aceasta este o provocare imensă. Cred că Decameron-ul lui Boccaccio este un mod minunat de a găsi un refugiu, atunci când ne simțim căzuți, întrebându-ne cum vom supraviețui acestei pandemii. Celebrul autor ne spune că alții, în trecut, s-au confruntat cu vremuri și mai grele și că salvarea poate veni prin imaginația și povestirea noastră, subliniază Dasha Nikiforova.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional Hektomeron.

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput.

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, este prezentată pe www.hektomeron.com, în regim de live streaming, câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări.

Episoadele sunt jucate în limba română de către actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.  Fiecare episod este prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Ultima poveste a Hektomeronului va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral, într-un maraton de 25 de ore.

Toate episoadele au subtitrare în limba engleză și se pot viziona gratuit, pe www.hektomeron.com, din orice punct al lumii.

Decameronul, ca spectacol digital. Despre teatrul româno-suedez, în vreme de pandemie / The Decameron, as a Digital Performance: About the Swedish and Romanian Theatre, during the Pandemic

  • Preț: gratuit

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani. Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

www.tncms.ro  // www.fb.com/tncms.oficial  // www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s