NEWS OF THE WORLD- road movie emoționant, excepțional cinematografiat

Posted: 19/02/2021 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , ,

Abia lansat pe Netflix, filmul regizorului Paul Greengrass a avut parte şi de o premieră în cinematografe la finalul lui decembrie 2020, şi a stârnit interesul, pe care acum îl valorifică platforma on-line.

Cu trei filme de mare succers în care personajul central era Jason Bourne şi un altul care îl punea în valoare pe Tom Hanks – Captain Phillips- Greengrass ne oferă un road movie emoţionant tocmai prin simplitatea subiectului ce atinge sufletele.

Şi cu siguranţă distribuirea lui Hanks în rolul Jefferson Kyle Kidd a fost una foarte inspirată, căci felul magistral în care îl întruchipează pe fostului căpitan confederat este o altă dovadă a inspiraţiei şi talentului lui de actor, care se rafinează cu trecerea anilor, căpătând din ce în ce mai multă profunzime şi devenind mai subtil.

Filmul valorifica romanul omonim al scriitoarei Paulette JILES care spune povestea de pe la 1870 a unui fost căpitan confederat ce îşi câştigă traiul mergând din oraş în oraş şi citind oamenilor ştirile ce apăreau în jurnalele locale. Şi o face cu stil şi umor, aşa că sesiunea de citit se transformă într-una de veritabil entertainment, selecţia ştirilor având şi ea un rol important. Personajul lui Tom Hanks este un fost tipograf care a luptat în două războaie, şi-a pierdut familia dar nu şi sufletul, aşa că întâlnirea cu copila orfană răpită de indienii Kiowa, pe care însă până la urma aestia o adoptaseră – îi scoate la iveală calităţile umane excepţionale.

Salvată de armata care i-a ucis pe toţi membrii tribului ei, Johanna ar trebui dusă la singurele rude care îi mai rămăseseră, un drum de 400 de mile pe care nimeni nu se angajează să îl facă. Asta până la întâlnirea cu căpitanul Kidd, căruia îi este milă de copila sălbatică rămasă fără familie şi hotărăşte să o redea mătuşii.

Frumuseţea scenariului rezidă tocmai în parcursul plin de probleme în care cei doi învaţă să se accepte, să se bazeze unul pe celalalt şi să se apere, într-un fel care îi apropie într-atât, încât despărţirea devine dureroasă.

Rolul micuţei Johanna este interpretat exeptional de Helena Zengel  pe care nu se poate să nu o fi remarcat dacă aţi văzut filmul System Crasher al Norei Fingscheidt, în care o joacă pe Benni, o copilă agresivă şi traumatizată – rol pentru care a primit German Film Prize pentru cea mai bună actriţă şi alte numeroase premii internaţionale.

Fluid  și frumos construit, fără nici un artificiu cinematografic sau voluta de scenariu, filmul mizează pe povestea simplă a felului în care călătoria se transformă într-o luptă pentru supravieţuire în lumea crudă de acum două secole a unui Texas guvernat de oricine avea o armă în mână.

Iar Tom Hanks este într-atât de perfect în rol fără să pară că face vreun efort pentru asta, încât ne este clar că distribuirea lui într-un film este o garanţie a succesului.  

Cu peisaje de un pictural desăvârşit şi un dozaj fără cusur al acţiunii şi dramei într-un melanj narativ ce are ritm şi profunzime, News of the world al lui Paul Greengrass este o dovadă că westernul nu a murit şi există destule resurse pentru a resuscita genul , mai ales când ai abilitatea de a sonda trăirile umane şi a le pune în rezonanţă cu natura. Filmul capăta atunci o dimensiune universală şi va fi o lectură cinematografică valoroasă oricând va mai fi accesat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s