INSULTAȚI BELARUS(IA) / serie de spectacole-lectură,acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus

Posted: 01/02/2021 by michaelaplaton in Știri, Film, On line, spectacol, teatru
Etichete:, ,

 

15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova se reunesc într-o acțiune de solidariatate fără precedent, alăturându-se programului mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.

Context:

Alegerile prezindețiale din 9 august 2020, fraudate de președintele în funcție al Belarusului (din 1994), Aleksandr Lukașenko, au declanșat un val de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorii paralele, ar fi trebuit să le câștige. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir, în ceea ce dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”.

În Belarus protestele continuă până în prezent, acțiunea fiind considerată cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani, în care s-au înregistrat peste 32.000 de arestări, 83.000 de zile de încarcerare, 900 de dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 5 morți. Printre cei arestați (sau concediați) se află și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru.

La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților, astfel, pe 26 august 2020, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe.  În ciuda încercărilor repetate ale Ministerului Culturii, nu s-a putut forma o nouă trupă, iar teatrul a rămas inactiv. În schimb, trupa demisionară s-a reunit într-un subsol unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși împreună cu toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia.

Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Haga, Amsterdam, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent.

În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020 la Teatrul Național din Iași, în cadrul proiectului LECTURI³. Au urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”, în România va începe ce-a mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus.

La inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, în perioada 7-22 februarie 2021 va avea loc un maraton de spectacole lectură:  16 teatre din România și Republica Moldova s-au alăturat acestui demers. Spectacolele lectură vor fi difuzate online sau vor fi jucate cu public în sală – gratuit, în limita locurilor disponibile, respectând toate restricțiile impuse de situația sanitară din fiecare oraș.

Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că acestă acțiune comună a teatrelor din România în sprijinul artiștilor din Belarus este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău. Urmează noile spectacole-lectură, fiecare dintre dintre ele aducând ceva specific în această acțiune comună de solidaritate artistică și umană.” – spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.

Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi – spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia).

Totul în acest proiect a fost neașteptat. Am primit pe neașteptate piesa de la Andrei, care întreba dacă aș putea organiza „câteva lecturi în Occident”. La fel de neașteptat a fost ca în 10 minute să primesc confirmarea de la primele șase teatre pe care le-am contactat și sunt în continuare surprins că în doar câteva luni proiectul a crescut atât de mult. Iar cu cele 15 spectacole-lectură programate în luna februarie, România va ajunge a doua țară din lume, după SUA, ca număr de lecturi – spune John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză și creatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

INSULTAȚI BELARUS(IA) / serie de spectacole-lectură

PROGRAM

 1. duminică, 07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași
 2. luni, 08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău
 3. marți, 09 februarie 2021 – Teatrul de Nord – Trupa „Mihai Raicu”, Satu Mare
 4. miercuri, 10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu
 5. joi, 11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău
 6. vineri, 12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
 7. sâmbătă, 13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra”, Târgoviște                   
 8. duminică, 14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria, Oradea
 9. luni, 15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
 10. marți, 16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului, Piatra Neamț  
 11. miercuri, 17 februarie 2021 – unteatru, București
 12. joi, 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat Constanța                       
 13. vineri, 19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați                    
 14. sâmbătă, 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava       
 15. duminică, 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova
 16. luni, 22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

Detalii despre fiecare dintre cele 16 reprezentații – ora spectacolului, modalitatea de prezentare (online sau în sală), distribuția etc  – sunt disponibile pe website-urile teatrelor participante.

*concept grafic afiș: BENEDEK LEVENTE

CRONOLOGIE

Belarus – 09.08.2020 – 07.02.2021

→ Pe 9 august 2020 președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a fraudat alegerile pe care știa de la bun început că le va pierde.  Acțiunea sa a declanșat un val de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorilor paralele, a câștigat. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir. Protestele continuă şi astăzi, în diferite forme, pe tot teritoriul Belarusului sub steagul alb-roșu-alb pe care autoritățile de la Minsk au anunțat că vor să-l interzică, după ce a devenit simbol a ceea ce dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”.

→ Pe 26 august 2020 Pavel Latușko, directorul Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis în urma declarațiilor sale împotriva regimului şi în favoarea protestatarilor. În zilele următoare, peste 80 de actori și tehnicieni și-au dat demisia, ducând astfel la trecerea în inactivitate a instituției, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la fondare. Trupa teatrului s-a reunit într-un subsol, unde continuă repetițiile și difuzează online spectacolele la care lucrează, cei 80 de actori și tehnicieni fiind desemnați „eroii anului” în Belarus pentru solidaritatea și curajul lor.

→ Pe 9 septembrie 2020 apare piesa Insultați. Belarus(ia) scrisă de dramaturgul și scenaristul Andrei Kureicik, în timp ce participa la proteste. În aceeași zi Andrei Kureicik trimite piesa traducătorului John Freedman care, tot atunci, inițiază proiectul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, primele șase teatre invitate acceptând propunerea chiar înainte să vadă textul.

→ Pe 12 septembrie 2020 a avut loc primul spectacol-lectură, în limba rusă, la Herson, în Ucraina. În cele cinci luni care au trecut de atunci, Belarus(sia) Worldwide Reading Project a contorizat circa 130 de lecturi în 81 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston până la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent. 

→ Pe 15 septembrie 2020 Ministerul Afacerilor Externe al României a transferat, din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară, o contribuție financiară voluntară în valoare de 100.000 de EURO pentru susținerea societății civile și a presei independente din Belarus, după ce Ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu participase alături de omologii săi din Lituania, Slovacia și Suedia la o acțiune de protejare a scriitoarei Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, contestatară a regimului de la Minsk, care se temea pentru siguranța ei.

→ Pe 21 septembrie 2020 Președintele Klaus Iohannis a semnat alături de omologii săi din Lituania și Polonia un apel ca Uniunea Europeană să propună un pachet de asistență pentru „transformarea economică a Belarusului democratic”, manifestându-și sprijinul pentru „poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”, fără a spune explicit că cele trei state nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, dar notează că această recunoaștere va fi dată doar dacă alegerile sunt organizate „în conformitate cu Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și sunt monitorizate internațional”, ceea ce nu a fost cazul în 2020.

Pe 26 octombrie 2020 a avut loc primul spectacol lectură în România, la Teatrul Național din Iași, în cadrul proiectului LECTURI³, urmat de două lecturi în Republica Moldova, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

→ Pe 6 ianuarie 2021 Teatrul TOK din cadrul proiectului independent Art Corporation din Minsk, ce organizează cele mai importante festivaluri de teatru și film din Belarus, a anunțat că a fost lăsat fără sediu.

→ Pe 9 ianuarie 2021 Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna” din Minsk a publicat o statistică a ceea ce se consideră a fi cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani: 25.326 persoane deținute, 32.084 arestări, 83.006 zile de încarcerare, 701.000 USD amenzi, 900 dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 10 persoane cu răni prin împușcare, 5 morți. Printre cei arestați sunt și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru. Unii dintre ei au fost concediați pentru susținerea protestelor.

→ Pe 10 ianuarie 2021 au început să fie organizate acțiuni de solidaritate cu Belarusul în diverse orașe din lume: Seattle, San Francisco, San Diego, Varșovia, Wrocław, Liov, Moscova, Berlin, Bremen, Hamburg, Hanovra, Köln, Düsseldorf etc.

Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania, de unde continuă demersurile internaționale pentru a obține sprijin în organizarea de alegeri libere și corecte în Belarus, nominalizată împreună cu „tot poporul bielorus” la Premiul Nobel pentru Pace de către președintele lituanian Gitanas Naused, a declarat duminica în care se împlinesc șașe luni de la alegerile fraudate: 7 februarie –  „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s