TIFF Unlimited- Program online de filme românești, între 15-24 ianuarie

Posted: 15/01/2021 by michaelaplaton in Film

Te așteaptă zece zile de filme românești pe unlimited.tiff.ro, între 15 și 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Poți vedea gratuit cele 16 titluri din programul Fabricat în România. Filme românești din toate timpurile, fiecare timp de 24 de ore, de oriunde din lume. 


E un prilej bun să afli detalii neștiute despre Constantin Brâncuși, Nina Cassian, Maria Tănase sau Emil Racoviță, să (re)vezi Moromeții și Moromeții 2 sausă te delectezi cu câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje recente. Cei mici au și ei filmele lor – de la animația Opinci, la documentarul Guvernul copiilor.

Povești din culise poți afla și urmărind discuțiile noastre online. Prima, În culisele Moromeților: la povești cu echipa filmului, va avea loc sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 17.00, și va putea fi vizionat live pe unlimited.tiff.ro, dar și pe pagina de Facebook TIFF Unlimited.

Cei doi invitați, Vivi Drăgan Vasile, director de imagine al ambelor filme, și Cristian Niculescu, scenograful peliculei Moromeții 2, vor da detalii inedite despre turnajul a două dintre cele mai îndrăgite producții din istoria cinema-ului românesc.

PROGRAM 15-24 ianuarie
Fiecare film va fi disponibil gratuit pe unlimited.tiff.ro, timp de 24 de ore, de oriunde din lume, începând cu ora 20:00, conform programului de mai jos.


Vineri, 15 ianuarie
Moromeții (1987), regia Stere Gulea
Cu: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu
Una dintre cele mai importante ecranizări din istoria cinema-ului românesc, bazată pe volumul I al romanului lui Marin Preda. 

Sâmbătă, 16 ianuarie
17.00 Discuție online: În culisele Moromeților: la povești cu echipa filmuluiInvitați: Vivi Drăgan Vasile (director de imagine) și Cristian Niculescu (scenograf). Moderator: Mihai Chirilov (critic de film și director artistic TIFF)

Moromeții 2 (2018), r. Sterea Gulea
Cu: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, George Mihăiță, Ioana Bugarin
Unul dintre cele mai populare filme românești din ultimii 30 de ani, Moromeții 2 continuă povestea personajelor lui Marin Preda și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae/


Duminică, 17 ianuarie
Jurnalul familiei –escu (2018), r. Șerban Georgescu
O călătorie în spațiu și timp în care familia e puntea de legătură între toate momentele care ne-au unit dar ne-au și dezbinat în ultimii 100 de ani. Spusă de regizorul Șerban Georgescu, împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniță, Stelian Tănase, Theodor Paleologu, Vintilă Mihăilescu, și ajutată de arhivele personale a zeci de oameni.

Afacerea Tănase (2013), r. Ionuț Teianu
Ceauşescu îi cere unuia dintre agenţii săi să asasineze la Paris doi disidenţi, pe scriitorii Virgil Tănase şi Paul Goma, amândoi cetăţeni francezi. Însă acest agent al Securităţii, Matei Haiducu, contactează serviciile secrete franceze, care au elaborat atunci, în 1982, una dintre cele mai incredibile operaţiuni din Războiul Rece.

Luni, 18 ianuarie
20.00 – Scurtmetraje românești premiate
Opinci (2019), r. Anton și Damian Groves
O animație bazată pe o poveste adevărată, despre un globetrotter şi tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor. Film pentru copii.
 
Celed (2019), r. Anghel Damian
Undeva în Transilvania, un tată își duce băiatul de 7 ani pe post de slugă la un cioban. Inspirat de un caz real.
 
El iubește ochii mei (2019), r. Enxhi Rista
Tican iubește ochii soției lui, dansul, muzica, dar iubește și să trăiască intens, extrem chiar, fapt care i-a îngrădit libertatea, trimițându-l la închisoare.
 
Havana, Cuba (2019), r. Andrei Huțuleac
Un taximetrist taciturn se intersectează cu câteva personaje atipice în Ajunul Crăciunului. O poveste tragicomică despre singurătate și absurd cotidian.

Marți, 19 ianuarie
Cinema, mon amour (2015), r. Alexandru Belc
Povestea lui Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Zi de zi, aceștia se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, pe care Victor visează să îl ducă înapoi la gloria de altădată. 

Șarmul discret al Bucureștiului (1998), r. Karin Wegsjö
Șase personaje și șase povești despre relația lor cu clădirile și casele lor, în anii ‘90, în București. O dimensiune mai puțin explorată a României de după Revoluție, într-un film regizat de o cineastă suedeză.

Miercuri, 20 ianuarie
Brâncuși (1996), r. Cornel Mihalache
Un documentar care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale: fotografii, notițe, locuri.

Joi, 21 ianuarie
Maria Tănase (1986), r. Laurențiu Damian
Portretul Mariei Tănase, una dintre figurile emblematice ale României interbelice, a fost realizat în 1986, supus cenzurii comuniste și apoi readus în atenția publicului după 1990.

Vineri, 22 ianuarie
17.00 Discuție online: În căutarea Mariei Tănase. Invitat: regizorul Laurențiu Damian. Moderator: Mihai Chirilov (critic de film și director artistic TIFF)

Exploratorul (2013), r. Titus Muntean, Xántus Gábor
Un film despre viața lui Emil Racoviță, pionier în cercetarea biologică antarctică, submarină și subpământeană, fondator al unei noi științe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj.

Sâmbătă, 23 ianuarie
Distanța dintre mine și mine (2018), r. Mona Nicoară, Dana Bunescu
Un documentar pasionant despre un personaj unic în literatura română: poeta avangardistă Nina Cassian.*Guvernul copiilor (2019), r. Ioana Mischie (disponibil doar pe teritoriul României)
100 de copii vizionari își imaginează cum ar evolua societatea în următorii 100 de ani. www.governmentofchildren.comFilm pentru copii.

Duminică, 24 ianuarie
Străjerii (2018), r. Liviu Mărghidan
Cu: Florentina Ţilea, Vasile Calofir, Ana Maria Moldovan, Elias Ferkin
Aflați în vacanță, în tabăra Străjerii, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc. Film pentru copii.
 
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s