Drama islandeză ȚINUTUL – din 18 septembrie pe marile ecrane

Posted: 16/09/2020 by michaelaplaton in Film

ȚINUTUL (THE COUNTY), cel mai recent film al cunoscutului regizor islandez Grímur Hákonarson, se lansează în cinematografele din România începând cu 18 septembrie.

Grímur Hákonarson este deasemenea regizorul filmului RAMS care castiga in 2015 premiul Un certain regard la Cannes si premiul pentru cel mai bun film la TIFF, fiind nominalizat sa reprezinte Islanda la Oscarurile pentru film strain. Noua sa productie este THE COUNTY.

Amplasat într-o comunitate mică de fermieri islandezi, ȚINUTUL spune povestea Ingăi, o femeie care crește vaci de lapte și care se revoltă împotriva atotputernicei Cooperative locale. Inga încearcă să-i convingă și pe alți fermieri să i se alăture în lupta contra corupției din Cooperativă, dar se lovește de o rezistență acerbă, confruntându-se cu dependența și loialitatea comunității față de această entitate care domină prin monopol. Femeia își pune la bătaie toate resursele ca să scape din ghearele Cooperativei și să-și trăiască viața așa cum vrea.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bmRJPxrJvEM

ȚINUTUL arată realitatea politică a unei regiuni particulare din Islanda, văzută prin ochii acestei femei, Inga, care și-a pierdut soțul și care, în timp ce trece prin toate etapele doliului și ale durerii, se hotărăște să lupte împotriva establishment-ului corupt care o exploatează pe ea și comunitatea din care face parte”, declară regizorul Grímur Hákonarson. Agricultura islandeză e dominată de bărbați dar, în ultima vreme, femeile și-au făcut simțită prezența în domeniu, unele dintre ele având ferme proprii. Inspirat și de discuția generală din industria de entertainment despre rolul femeii în film, Grímur Hákonarson spune că ”acesta e al doilea strat al poveștii – o femeie care-și caută calea într-o societate masculină care controlează lucrurile și îi exploatează pe ceilalți”.

 

Interpreta rolului principal, Arndís Hrönn Egilsdóttir, reușește o performanță actoricească remarcabilă, fiind comparată de mai mulți critici cu cea care i-a adus lui Frances McDormand un Oscar, un BAFTA și un Glob de Aur pentru Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

 

ȚINUTUL a avut premiera anul trecut la Toronto International Film Festival și s-a bucurat de cronici entuziaste în mass-media: ”O poveste puternică despre revoltă, amplasată într-o societate izolată care e folosită ca metaforă pentru toate comunitățile oprimate” (Cineuropa); ”ȚINUTUL pune laolaltă elemente de tragedie sensibilă și comedie absurdă, schițând un portret umanist al vieții  în care comunitatea și singurătatea coexistă într-un peisaj al contradicțiilor – geografice, politice și personale. ” (The Guardian).

 

Regizorul și scenaristul islandez Grímur Hákonarson (43 de ani) a debutat în 2010 cu lungmetrajul Summerland, pentru care a fost nominalizat la Premiile Edda, echivalentul islandez al Oscarurilor. Următorul lui film, Rams (Despre oameni și oi), i-a adus recunoașterea internațională, câștigând premiul secțiunii Un Certain Regard la Cannes, primind Premiul Special la Juriului și Premiul Publicului la TIFF în 2015 și fiind propunerea Islandei la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

ȚINUTUL este distribuit în România de Transilvania Film.

Titlu: ȚINUTUL / THE COUNTY

Regia: Grímur Hákonarson

Cu: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachmann

Durata: 92 de minute

Țara: Islanda, Danemarca, Franța, Germania

Limba: Islandeză

Gen: Dramă, Comedie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s