Pentru concertul Lenny Kravitz am ales , fără regret și nu din lipsă de „patriotism”, Sofia,  din mai multe motive: preț mic al biletelor, distanță mai mică decât București-Cluj, public mai bine pregătit, cazare mai ieftină, mâncare și băutură mai bună. Ce este interesant la această nație bulgară e faptul că deși nu vorbește aproape deloc limba engleză (și e valabil și pentru generația tânără), la concerte cântă (e posibil în aceeași manieră folosită de muzicenii români din crâșmă, înainte de 89, după trancrierea fonetică). Și totuși răspund la invitațiile artiștilor de pe scenă, par să înțeleagă…dar nu vor să vorbească. Deși, de la an la an (și eu merg de 25 de ani la ei) pare că mă înțeleg când îi întreb ceva.

Au trecut 30 de ani de la debutul muzicianului care a declarat că în mod clar influențele sale vin din anii 60 și 70! Și tot ca tânăr debutant a fost descris drept o mixtură de Prince și John Lennon, care de multe ori își încheie compozițiile în manieră Bryan Adams! Dar cel mai bine l-a caracterizat Vanessa Paradis într-o melodie: “He’s so funky and he’s looking so good”.

Artistul are o colecție impresionantă de albume Prince și a continuat pe același drum început de Living Colour, Fine Young Cannibals sau Terence Trent D’Arby, deși se spunea despre el că e ”too black for rock radio and too white for black radio”J

Am ajuns în capitala Bulgariei, m-am cazat la un hotel studențesc, foarte aproape de arena Armeec (ăsta a fost și motivul alegerii acestui loc), am pornit în plimblare și căutare de locuri de mâncare si am descoperit Moma și Hadjidraganovite Kashti, ambele tradiționale și amplasate în buricul Sofiei. Cu jumătate de oră înainte am plecat către arena și, când am văzut câtă mulțime este, mi-am zis că într-o oră voi ajunge în interior! Greșeală! În 10 minute am trecut și de controlul agenților de securitate și de verificarea biletelor eliberate on line!

Deschiderea concertului a fost susținută de nigerianca Annahstasia Enuke, o artistă care lucrează cu producătorul australian Jay Cooper și care și-a lansat recent albumul de debut intitulat „Sacred Bull”. M-au surprins în mod plăcut vocea și eleganța ei, foarte potrivită alegere de artist în deschidere și mi-a adus zâmbetul pe buze când a încheiat cu cover-ul Teen Spirit (Nirvana), cântat în manieră Nina Simone.

Sursa: http://www.emagic.ro

La 21 fix- Lenny Kravitz a intrat pe scenă și a dat startul concertului cu We Can Get It All Together, de pe noul album, Raise vibration (al unsprezecelea!), zic eu o bună alegere și mi-a dat emoții că va sta pe schela din spate, care era invizibilă din locul unde aveam bilet și credeam nu îl voi vedea tot show-ul! Dar nu, a coborât de la Fly Away și a declarat ”jocurile deschise”. Mișcările de scenă sunt ale unei feline, nu e nici efeminat, dar nu e nici agresiv, cu o eleganță care place ambelor tabere, comunică suficient și vocea nu îl trădează. Își dozează foarte bine momentele scenice, nu face risipă de mișcări și este un instrumentist meticulos!

Sursa: Facebook-pagina oficiala Lenny Kravitz

Deși American Woman este cover (mulți tineri cred că e compoziție Lenny Kravitz) a devenit trade mark pentru artist , iar aici în concert a legat-o de un alt cover- Get Up, Stand Up- unde a introdus și un pachet de suflători (2 saxofoniști și un trompetist), care au ”împănat” sound-ul și i-au dat un alt “flavor”.

Low, (melodie care a fost primul extras pe single) a ridicat Sofia în picioare și a declanșat o explozie de bucurie (poate chiar mai sonoră decât la American Woman), asta însemnând că posturile de radio au tot difuzat-o! Nu zic că în România nu a fost auzită la radio de câteva ori, dar tare sunt curios care va fi reacția de la Cluj. Apropo de playlist-urile posturilor de radio din Bulgaria, din nou vreau să remarc diversitatea muzicală a acestora, faptul că oamenii angajați acolo propun melodii noi, analizează melodii vechi și pasiunea pentru rock e evidentă.

Si am avut un “déjà vu” prilejuit de o întâlnire cu un taximetrist, care (D’oh!) asculta I Rock, un post de radio foarte îndrăgit în Sofia, iar piesa care se auzea era Temple of the King! Eu am zis: wow, îmi era dor de Ronnie James Dio, iar taximetristul a zis: Rainbow rulz! Am avut destule intersectări cu șoferii de taxi în Bulgaria și pe lângă faptul că aproape toți îți dau rest dacă le dai hârtia de 10 leva (și mulțumesc frumos când le lași o leva sau două!), foarte mulți știu și ascultă rock.

Who Really Are The Monsters, tot un extras electro funk de pe noul album, mi-a adus aminte de Prince (și totuși e departe de geniul micului uriaș, pentru că e mai de club,  mai monotonă, e prea așezată și nu are suișuri și coborâșuri), dar a avut parte de un aranjament excelent pentru live.

Mi-a plăcut și m-a gâdilat în mod plăcut la ureche „Fields of Joy” piesă de pe cel de-al doilea album al artistului -Mama said- și pe care nu a mai cântat-o de prin 2012, așa că m-a bucurat!

La Bank Robber Man au început luminile albastre și roșii să se aprindă ca la mașinile de poliție, iar Lenny părea neobosit, iar de la Are You Gonna Go My Way a apărut cu chitară flying V și nu a mai lăsat-o până la final.

Photo credit: David Hindley

Dacă aș căuta un nod în papură spectacolului aș mentiona baia de mulțime din timpul penultimei piese- Let Love Rule! Dar mă gândesc că a fost un exercițiu de ego pe care artistul nu și-l poate reprima , și un omagiu adus publicului care are șansa să îl atingă pe star și să povestească asta mai târziu- umflându-se în pene!

Din grupul de acompaniament am remarcat-o pe Gail Ann Dorsey, o basistă în vârstă de 56 de ani, cu o vastă experiență (e hired gun, cum zic americanii, adică muzician de acompaniament – mai ales în turnee, dar și de studio), cunoscută în primul rând pentru faptul că a fost alături de David Bowie mai bine de 20 de ani. A mai cântat alături de Tears for Fears, Bryan Ferry, Ani DiFranco, Seal sau Gwen Stefani!

Apoi următoarea completare în trupa de show a lui Lenny a fost Craig Ross, un bun prieten al artistului, și a toboșarului Franklin Vanderbilt, care a cântat alaturi de Stevie Wonder, Chaka Kahn și Stanley Clarke, iar pe durata întregului show a susținut și partituri vocale de background.

A fost o noapte plină de soundul de chitară, groove, muzică sexi și Rock n Roll! De la Sade Adu nu m-am mai simțit atât de bine în sala Armeec din Sofia, așa că sper să revin cât mai curand (poate la Sting pe 1 iunie, că tot pică sâmbătă), căci Bulgaria are de toate: săli faine și cu acustică excepțională, parcuri, restaurante cu mâncăruri pline de savoare și uneori chiar spectaculoase, magazine bine garnisite cu prețuri rezonabile și mai ales oameni care îți zâmbesc și te primesc cu bucurie! Asta îți dorim și ție, dulce Românie!

 

”Talk with me, let me go

Got to keep below”

 

Lenny Kravitz – vocals / guitar

Craig Ross – guitar

Gail Ann Dorsey – bass

Franklin Vanderbilt – drums

George Laks – keyboards

Harold Todd – saxophone

Michael Sherman – saxophone

Ludovic Louis – trumpet

 

SETLIST

We Can Get It All Together

Fly Away

Dig In

Bring It On

American Woman (The Guess Who cover)

Get Up, Stand Up (The Wailers cover)

Fields of Joy

Freedom Train

Who Really Are the Monsters?

Stillness of Heart

It Ain’t Over ‘Til It’s Over

Can’t Get You Off My Mind

Low

I Belong to You

Mr. Cab Driver

Bank Robber Man

Where Are We Runnin’?

Are You Gonna Go My Way

Love Revolution

Bis:

Here to Love

Let Love Rule

(cu baie de mulțime)

Again

 

Publicitate
Comentarii
  1. Marian Eftene spune:

    Multumim pentru articol.Excelent.Cu date despre locatie,cazare,mancare,melodii, muzicieni plus poze si comentarii. Iar cu setlistul melodiilor cantate mi-ai demonstrat pentru a nu mai stiu cata oara ca esti super profii.Pacat ca la noi biletele sunt scumpe,cazarea la fel cat despre drumuri ce sa mai vorbim(trafic intens,gropi si nervi)sunt praf.Thank’s again!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s