Les Films de Cannes à Suceava- programul complet

Posted: 31/10/2018 by michaelaplaton in Film
Etichete:

LFC18_Suceava_afis

 Intre 9 și 11 noiembrie, la Cinematograful Modern

 *actori și regizori vor fi prezenți în fiecare seară la Suceava pentru a-și introduce filmele

* filme recompensate cu mari premii la Cannes, dar și la Veneția sau Locarno, în programul festivalului  

A treia ediție a Les Films de Cannes à Suceava va avea loc în weekendul 9-11 noiembrie 2018 la Cinematograful Modern. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Festivalul se va bucura de prezența unor regizori și actori români remarcați în festivalurile internaționale.

Vineri, pe 11 noiembrie, sucevenii vor avea ocazia să o cunoască pe carismatica actriță Alina Șerban – care a încântat publicul bucureștean după proiecția din 27 octombrie cu Seule a mon mariage – după ce se făcuse remarcată la Cannes în acest an. La avanpremiera bucureșteană, Alina Șerban a intrat în dialog cu numerosul public prezent în sală – dând detalii pline de farmec din viața personală și din perioada realizării filmului: în călătoria pe care a întreprins-o prin satele din Moldova alături de regizoarea de origine română Marta Bergman, Alina a avut inspirația, pe drumul de întoarcere de la Clejani, să se abată printr-un sat în care avea rude îndepărtate. Întâmplarea, care a dus la găsirea locului de filmare, a sporit temporar numărul locurilor de muncă din sat – căci sătenii s-au angajat cu toții la film – și a făcut și ca regizoarea să găsească două din interpretele neprofesioniste alături de care Alina joacă în film. Iubitorii tarafului din Clejani au ocazia să o vadă în Seul a mon mariage pe Viorica – și să asculte o extraordinară coloană sonoră semnată de Vlaicu Golcea. Proiecția suceveană va fi urmată de o discuție cu actrița și regizoarea de teatru și film Alina Șerban.

Sâmbătă, pe 10 noiembrie, sucevenii sunt asteptați la întâlnirea cu echipa filmului Alice T. pentru care tânăra interpretă Andra Guți a primit premiul de interpretare la prestigiosul festival de film de la Locarno. Regizorul Radu Muntean, fiul îndrăgitului realizator de televiziune Titus Muntean, va fi prezent, alături de scenaristul Răzvan Rădulescu (Moartea domnului Lăzărescu) la discuția cu publicul sucevean după proiecția filmului. Alice T. spune povestea unei adolescente adoptate – aflată la vârsta la care încă își caută reperele și sensul în drumul către maturizare.

Duminică, 11 noiembrie, echipa filmului va vorbi cu liceeni după o proiecție specială dedicată acestora, plecând de la întâmplările din film.

Duminică seara, sucevenii au ocazia să se reîntâlnească cu Valeriu Andriuță, actorul și regizorul de teatru și film care s-a făcut remarcat în filmele lui Cristian Mungiu înainte să facă pasul către o carieră înternațională. La Suceava, Valeriu Andriuță va vorbi despre filmul Donbass în care joacă, dar va prezenta și scurtmetrajul său Cu unul în plus – alături de monteoza filmului, Iulia Andriuță.

 Festivalul debutează cu proiecția filmului Dogman, de Matteo Garrone, lungmetrajul care i-a adus actorului italian Marcello Fonte premiul pentru interpretare masculină la Cannes.

Filmul este programat vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 17:30.

Supranumit un western urban, Dogman se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecția dintre metropolă și sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret și apreciat de toată lumea, se trezește prins într-o relație de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câștigător a două Grand Prix-uri la Cannes, pentru Gomorra (2008) și Reality (2012). „Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut”, după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone și a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes și recunoaștere internațională.

Un alt eveniment așteptat în cadrul Les Films de Cannes à Suceava este proiecția filmului Our Time, de Carlos Reygadas, duminică, 11 noiembrie, de la ora 14:00. Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai importantă și originală voce a cinematografiei mexicane contemporane prin selecțiile succesive de la Cannes. A debutat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, în 2002 cu Japón, care a intrat imediat în vizorul criticilor, dar și al juriului, filmul primind o mențiune specială Caméra d’Or. Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiție la Cannes cu Battle in Heaven, în 2005, apoi, în 2007, a câștigat Premiul Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunități de menoniți din Mexic.  Cu Post Tenebras Lux, a obținut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

 Our Time este poate filmulul cel mai personal al lui Reygadas – care a ales sa spună o poveste despre pasiune, trădare și libertate. Carlos Reygadas interpretează în Our Time și rolul principal alături de Natalia Lopez, soția din viața reală. Prezentat în competiția oficială a festivalului de film de la Veneția 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaționale.

Programul complet al celei de-a treia ediții a Les Films de Cannes à Suceava:

 Vineri, 9 noiembrie:

17:30 – DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT). Premiul pentru interpretare masculină, Cannes

19:30 – SEULE A MON MARIAGE, de Marta Bergman (2018, 121 min, BE). ACID, Cannes 2018. În prezența actriței Alina Șerban + Q&A

 Sâmbătă, 10 noiembrie

14:30 – GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Premiul pentru cel mai bun film de debut, Caméra d’Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare și Premiul criticii FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard.

16:30 – BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială, Cannes 2018

19:30 – ALICE T, de Radu Muntean (2018, 105 min, RO, FR, SE). Cea mai bună actriță – Locarno IFF. În prezența regizorului Radu Muntean, a actriței Andra Guți și a scenaristului Răzvan Rădulescu + Q&A

 Duminică, 11 noiembrie

14:00 – OUR TIME, de Carlos Reygadas (2018, 173 min, MEX, FR, GER, OLA, SUE). În competiție, Veneția 2018.

17:15 – BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul pentru cel mai bun film in sectiunea Un Certain Regard, Cannes 2018

19:30 – DONBASS, de Sergey Loznitsa (2018, 110 min, FR). Premiul pentru regie, Un Certain Regard, Cannes 2018. precedat de scurtmetrajul CU UNUL ÎN PLUS, de Valeriu Andriuță (2018, 15 min, RO). În prezența lui Valeriu Andriuță – actor și regizor și a monteozei Iulia Andriuță + Q&A.

 Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii: http://www.filmedefestival.ro. Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest și Facebook event.

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s