Les Films de Cannes a Oradea- programul complet

Posted: 30/10/2018 by michaelaplaton in Film

Câștigătoarele marilor premii de la Cannes se văd în noiembrie la Oradea

In zilele de 3 și 4 noiembrie 2018 va avea loc la Oradea prima ediție a festivalului Les Films de Cannes a Oradea – ediție locală a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Festivalul, fondat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprjinul dlui Thierry Fremaux, delegat general al festivalului de film de la Cannes, a adus pe parcursul celor 8 ani de la înființare cele mai prestigioase și premiate filme de autor și o pleiadă de regizori respectați și apreciați în întreaga lume precum câștigătorii de Palme d’Or Abdelatif Kechiche, Olivier Assayas sau dublul câștigător de premiu Oscar Asghar Farhadi.

Oradea devine astfel cel de al optulea oraș din România care va beneficia de proiecții cu cele mai premiate și interesante filme de autor din lume – după București, Timișoara, Iași, Cluj, Suceava, Arad, Brașov sau Sibiu.

Programul include filmele recompensate anul acesta la Cannes cu premiile cele mai râvnite: Palme d’Or, Camera d’Or sau premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiție.

Shoplifters i-a adus regizorului japonez Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea nominalizare a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

 

În cadrul festivalului orădean va avea loc și o proiectie din secțiunea Avanpremierele Toamnei – ce reunește cele mai apreciate filme românesti care vor avea premiera pe ecrane pâna la sfârșitul anului. Va fi proiectat filmul Lemonade, al regizoarei Ioana Uricaru, primul film românesc turnat în America de Nord. După premiera mondială în cadrul Berlinalei din acest an, filmul a fost selecționat în peste 25 de festivaluri din întreaga lume și a primit o mulțime de premii, inclusiv pentru cea mai bună regie la festivalul de film de la Sarajevo – cel mai important festival de cinema din Balcani.

 

Totodată va fi proiectat și singurul film românesc prezent în 2018 într-o secțiune a festivalului de la Cannes, scurt metrajul Albastru și roșu în proportii egale, de Georgiana Moldoveanu, prezent în secțiunea filmelor studentești Cinefondation.

Sâmbătă în deschiderea festivalului va fi proiectat Paterson, cel mai recent film al regizorului  american Jim Jarmusch.

Adam Driver (Star Wars) joacă rolul lui Paterson, un șofer de autobuz, bărbat din clasa muncitoare, care trăiește în orășelul omonim din New Jersey și își încearcă norocul în scrisul de poezie, încurajat de soția sa, jucată de Golshifteh Farahani.

Tot sâmbătă, orădenii vor avea ocazia să vadă alte două filme premiate anul acesta la Cannes: Border  de Ali Abbasi – premiul pentru cel mai bun film al sectiunii Un Certain Regard – si Burning de Lee Chang-Dong premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitie.

Duminică proiecțiile vor începe cu Lemonade, de Ioana Uricaru (ora 14:00).

Un thriller captivant despre visul american, Lemonade spune povestea dură a Marei, o tânără de 30 de ani care pleacă în America cu viză pentru un loc de muncă ca asistentă medicala. Inspirat dintr-o poveste reală, Lemonade pune în discuție mentalitatea emigrantului, care își proiectează – rațional și irațional – toate speranțele și visele asupra unui teritoriu despre care nu cunoaște în esență nimic înainte să ajungă acolo.

Duminică de la ora 15:00 va fi proiectat Girl, de Lukas Dhont – Caméra d’Or la Cannes 2018 și propunerea Belgiei la premiile Oscar. Filmul, recompensat totodată și cu premiul pentru interpretare și premiul criticii FIPRESCI în sectiunea Un Certain Regard, spune cu delicatețe povestea unui băiat adolescent care visează să ajungă balerin.

De la ora 17:30 orădenii sunt asteptați în număr cât mai mare să descopere Shoplifters, de Kore-Eda Hirokazu, filmul care anul acesta a uluit juriul festivalului de la Cannes prin forța, originalitatea și sinceritatea sa – filmul recompensat în final cu cel mai râvnit premiu al filmelor de artă – Palme D’Or.

 

De la ora 20:00, vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme: În deschidere scurt metrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, urmat de Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah.

 

Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune cu umor povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Actorul Marcello Fonte, un neprofesionist, a primit premiul pentru interpretare la cannes.

 

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat și pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/oradea/

 

Sâmbătă, 3 noiembrie, Teatrul Regina Maria

15:00 – PATERSON de Jim Jarmusch, in competitie la Cannes (118 min, USA)

17:30 – BORDER de Ali Abbasi (108 min, SE, DK).

Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018

20:00 – BURNING de Lee Chang-Dong (148 min, KR).

Premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitie la Cannes 2018.

 

Duminică, 4 noiembrie, Teatrul Regina Maria

13:00 – LEMONADE, de Ioana Uricaru (88 min, RO, CA, DE, SE)

Premiu pentru regie, Sarajevo Film Festival.

15:00 – GIRL, de Lukas Dhont (105 min, BE).

Caméra d’Or, Cannes 2018.

Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard

17:30 – SHOPLIFTERS, de Kore-Eda Hirokazu (121 min, Japonia).

Palme d’Or, Cannes 2018

20:00 – ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE, de Georgiana Moldoveanu, (21 min, RO). Cinefondation, Cannes 2018, urmat de DOGMAN, de Matteo Garrone (102 min, IT).

Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2018

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s