Afișul Festivalului de la Cannes: o instituție
În fiecare an, același ritual. Organizatorii festivalului de la Cannes prezintă presei și publicului cinefil afișul care simbolizează programul Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes. Splendid, revelator, adesea inovator, mult așteptatul afiș a stârnit de multe ori polemici. Ne referim aici în special la cel din 2017, care a născut discuții în rândul publicului: afișul era un portret al actriței Claudia Cardinale, zburând în piruete pe acoperișurile din Roma, și având o siluetă silfidă… despre care s-a aflat că a fost prelucrată în Photoshop.
Anul acesta, regizorul franco-elvețian Jean-Luc Godard va fi onorat de festival, prin intermediul unei fotografii îndrăznețe și superbe deopotrivă, un cadru din filmul său Pierrot le fou (1965). Realizată de marele fotograf George Pierre, imaginea îl reprezintă pe iconicul actor francez Jean-Paul Belmondo, alături de actrița franco-daneză Anna Karina,sărutându-se… Afișul a fost realizat de graficianul Flore Maquin.
Festivalul de la Cannes va avea loc anul acesta în perioada 8 – 19 mai. Actorul francez Édouard Baer va fi pentru a treia oară Maestrul de ceremonii al galelor de deschidere și de închidere ale festivalului. În așteptarea covorului roșu, filmele alese pentru diferitele categorii ale Selecției Oficiale au fost anunțate joi, 12 aprilie, de Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes.
În Competiție (18 filme)
Mai jos găsiți lungmetrajele aflate în competiția pentru cel mai mare premiu al festivalului, Palme d’or. Președinta Juriului, care anul acesta îi urmează regizorului spaniol Pedro Almodovar, Președinte al Juriului în 2017, este actrița americană Cate Blanchett. Cinematografia francofonă este reprezentată aici de 3 regizori și regizoare franceze și prin regizorul-cult franco-elvețian, deja star absolut al acestui festival: Jean-Luc Godard.
- Todos lo saben (filmul de deschidere), de Asghar Farhadi (Spania)
- En guerre, de Stéphane Brizé (Franța)
- Dogman, de Matteo Garrone (Italia)
- Le livre d’image, de Jean-Luc Godard (Elveția)
- Netemo Sametemo (Asako I & II), de Ryusuke Hamaguchi (Japonia)
- Plaire, aimer et courir vite, de Christophe Honoré (Franța)
- Les Filles du soleil, d’Eva Husson (Franța)
- Ash is purest white, de Jia Zhangke (China)
- Shoplifters, de Hirokazu Kore-Eda (Japonia)
- Capharnaüm, de Nadine Labaki (Liban)
- Burning, de Lee Chang-dong (Coreea de Sud)
- BlacKkKlansman, de Spike Lee (Statele Unite ale Americii)
- Under the Silver Lake, de David Robert Mitchell (Statele Unite ale Americii)
- Three faces, de Jafar Panahi (Iran)
- Zimma wojna (Cold War), de Pawel Pawlikowski (Polonia)
- Lazzaro Felice (Heureux comme Lazzaro), de Alice Rohrwacher (Italia)
- Leto (l’été), de Kirill Serebrennikov (Rusia)
- Yomeddine (în competiție pentru Caméra d’or – premiul pentru debut), de Abu Bakr Shawky (Egipt)
Înafara competiției (2 filme)
În această categorie sunt prezentate filme pentru marele public, cu bugete mari.
- Solo: A Star Wars Story, de Ron Howard (Statele Unite ale Americii)
- Le Grand Bain, de Gilles Lellouche (Franța)
Un certain regard (15 filme)
Această secțiune prezintă filmele unor cineaști debutanți, alături de producții exeprimentale realizate de cineaști cunoscuți. În 2018, Președintele Juriului acestei secțiuni este regizorul portorican Benicio del Toro. Anumite filme (unul dintre acestea, aflat în Competiție) sunt în cursa pentru Caméra d’or, premiul ce recompensează filmele de debut. Președinta Juriului acestei secțiuni este regizoarea elvețiană Ursula Meier. Regăsim aici trei filme franceze și unul belgian.
- Räns (Border), de Ali Abbassi (Iran)
- Long day’s Journey Into Night, de Bi Gan (China)
- Les chatouilles (în competiția pentru Caméra d’or), de Andréa Bescond și Eric Metayer (Franța)
- Sofia (în competiția pentru Caméra d’or), de Meyem Benm’Barek (Maroc)
- Manto, de Nandita Das (India)
- À genoux les gars, de Antoine Desrosières (Franța)
- Girl (în competiția pentru Caméra d’or), de Lukas Dhont (Belgia)
- Gueule d’ange (în competiția pentru Caméra d’or), de Vanessa Filho (Franța)
- Euphoria, de Valeria Golino (Italia)
- My Favourite Fabric (în competiția pentru Caméra d’or), de Gaya Jiji (Siria)
- Rafiki, de Wanuri Kahiu (Kenia)
- Die Stropers (Les Moisonneurs) (în competiția pentru Caméra d’or), de Etienne Kallos (Africa de Sud)
- In My Room, de Ulrich Köhler (Germania)
- El Angel, de Luis Ortega (Argentina)
- The Gentle Indifference of The World, de Adilkhan Yerzhanov (Kazakhstan)
Celelalte filme selecționate (proiecțiile de la miezul nopții și alte proiecții speciale) sunt listate pe site-ul festivalului.
La 50 de ani de la evenimentele din mai 68, Jean-Luc Godard, onorat de Cannes
Între afișul oficial inspirat de filmul său, Pierrot le fou și cea mai recentă peliculă a sa, care anul acesta face parte Selecția Oficială pentru Palme d’or (Le livre d’image), Jean-Luc Godard este în mod sigur în centrul atenției celei de-a 71-a ediții a festivalului. Cu 50 de ani în urmă, Godard și alți regizori, precum François Truffaut și Claude Berri, fuseseră inițiatorii protestelor pentru oprirea proiecțiilor de la Cannes. Sensibili la evenimentele din mai 68, și implicați în revoltele studențești care au avut loc în Franța acelui an, regizorii aveau să ceară întreruperea festivităților. Niciun premiu nu a fost decernat la cea de-a 21-a ediție a festivalului.
La 50 de ani de la evenimentele din Mai 68, « LA TRAVERSÉE » este un documentar eveniment, regizat de Romain Goupil și pre-cumpărat de TV5MONDE, care va fi arătat publicului printr-o proiecție specială, în cadrul Selecției Oficiale a Festivalului de la Cannes.
Un « road movie » despre identitatea franceză, dezbătută de un gânditor: Daniel Cohn-Bendit.Acesta din urmă decide să plece într-o călătorie prin care să descopere „adevărata Franță”. Să o asculte, să îi audă batăile interioare, în acest moment crucial al campaniei prezidențiale care are loc în Franța.
În mai, TV5MONDE pregătește covorul roșu pentru Cannes și dedică festivalului un program special, plin de emoție și de glamour, prin intermediul interviurilor în direct și în exclusivitate de pe Croazetă, al filmelor premiate sau nominalizate la edițiile precedente ale festivalului, prin difuzarea unor documentare-portret ale marilor artiști ai cinematografiei și printr-o călătorie fabuloasă de-a lungul istoriei cinemaului francez.
-
Cineastul Cristian Mungiu, premiat în mai multe rânduri la Cannes, va fi invitatul lui Patrick Simonin vinerea aceasta, 11 mai, în direct de pe Croazetă, de la ora 19:50, ora Bucureștiului, în emisiunea L’Invité. Cristian Mungiu va patrona anul acesta la #Cannes2018 cea de-a zecea ediţie a programului Fabrique Cinéma, organizat de Institutul francez.