TIFF Oradea 2021: cele mai urmărite filme din programul ediției

Posted: 22/09/2021 by michaelaplaton in Știri, Festival, Film
Etichete:

Cea de-a patra ediție TIFF Oradea s-a încheiat duminică, pe 19 septembrie, după trei zile presărate cu surprize cinematografice și întâlniri cu regizorii și actorii români ai momentului.

Creatorii celor mai noi producții românești prezentate pentru prima dată la Oradea au avut parte de o primire călduroasă din partea spectatorilor care au ales să participe în număr mare la proiecțiile organizate în Piața Unirii, la Palatul Baroc, Teatrul Regina Maria și Filarmonica de Stat. Cine-concertele programate la Sinagoga Sion și atelierele pentru copii organizate la The Spot s-au numărat printre cele mai apreciate evenimente din programul festivalului. 

Spioni de ocazie, cel mai nou film regizat de Oana Giurgiu, s-a aflat printre cele mai populare producții prezentate anul acesta la TIFF Oradea. Filmat parțial chiar în acest oraș, documentarul i-a reunit pe scena Filarmonicii de Stat pe mulți dintre membrii echipei de producție, care s-au bucurat de aplauzele spectatorilor prezenți în număr mare la proiecția urmată de o sesiune de Q&A. Expoziția dedicată filmului, cu fotografii realizate de Alex Gâlmeanu, a atras numeroși vizitatori la Sinagoga Sion. În următoarea perioadă, expoziția ar putea călători prin întreaga țară, însoțind proiecțiile speciale ale documentarului. De un succes impresionant s-a bucurat România sălbatică, documentarul-fenomen realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache. Filmul a rulat în aer liber în decorul spectaculos al Palatului Baroc, noul spațiu inclus la această ediție pe harta festivalului. Toate evenimentele organizate aici de-a lungul celor trei zile, outdoor sau în sala recent inaugurată cu ocazia TIFF Oradea, au atras sute de spectatori în fața marelui ecran. 

Proiecția în avanpremieră națională a filmului Scara, în prezența regizorului Vlad Păunescu și a designer-ului de costume Oana Păunescu, s-a încheiat cu lungi minute de aplauze la Teatrul Regina Maria. Tot aici a rulat pentru prima dată în România Miracol, noul film al regizorului Bogdan George Apetri, recent prezentat la Veneția, în secțiunea Orizzonti. Entuziasmul spectatorilor a generat ecouri și la proiecția din Piața Unirii a filmelor Romanian Tradition (r. Pavel Bartoș) și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă), în prezența regizorilor și a actorilor din distribuție. 

Atelierele de animație incluse pentru prima dată în programul EducaTIFF au făcut deliciul celor mici, care au învățat, timp de două zile, cum să modeleze și să animeze personaje create de ei. Foarte apreciate au fost și cine-concertele prezentate la Sinagoga Sion. Create special pentru TIFF Oradea, cine-concertul The Lodger, cu muzica originală semnată de artistul orădean Dubase, și De haz, de necaz, colecția de scurtmetraje românești de arhivă, acompaniate live de Simona Strungaru și Sebastian Burneci, ar urma să călătorească și în alte orașe din țară.

Cea de-a patra editie TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Co-organizatori: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary

Prezentat de: Banca Transilvania

Parteneri: LIDL, Epson

Partener mobilitate: ATP Motors Oradea

Parteneri ospitalitate: Double Tree by Hilton, Dripper-The Factory, Darabont

Parteneri instituționali: The Spot, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Episcopia Romano-Catolica din Oradea, Sinagoga Neologa Sion, Filmtett, Centrul Cultural Maghiar București.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, AaRC.ro, Magic FM, KISS FM, Bihoreanul, Crișana, Info Oradea, Jurnal bihorean, Bihari Naplo, Bihon.ro, Edron.ro 

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s