30 de ani de la Revoluție: 𝚃𝙸𝙿𝙾𝙶𝚁𝙰𝙵𝙸𝙲 𝙼𝙰𝙹𝚄𝚂𝙲𝚄𝙻 de Gianina Cărbunariu la Odeon.

Posted: 28/11/2019 by michaelaplaton in Film
„Creat în 2013 şi devenit hit teatral între timp, spectacolul 𝚃𝙸𝙿𝙾𝙶𝚁𝙰𝙵𝙸𝙲 𝙼𝙰𝙹𝚄𝚂𝙲𝚄𝙻 face parte din proiectul «Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete», care aduce pe scenă poveşti reale est-europene despre poliţiile politice din timpul comunismului. Gianina Cărbunariu construieşte un scenariu fidel dosarului de Securitate al lui Mugur Călinescu, folosind transcrierea interviurilor şi a conversaţiilor din familia acestuia, obţinute prin ascultare (microfoane plasate la domiciliu), notele informative ale securiştilor, declaraţiile părinţilor, colegilor şi celor care au văzut mesajele lui Călinescu pe ziduri şi interviuri recente cu foştii ofiţeri implicaţi în investigaţie. – Oana Stoica, Scena 9

Mugur Călinescu (28 mai 1965 – 13 februarie 1985) avea doar 17 ani şi era elev la Liceul „A.T. Laurian” din Botoşani când, în septembrie 1981, a alertat organele de Securitate timp de o lună pentru că a scris pe ziduri şi panouri inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești, față de situația dezastruoasă a economiei din acea perioadă. După ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate.

La doi ani după momentul septembrie 1981, Mugur Călinescu se îmbolnăvește de leucemie și moare în anul 1985.

O bucată de istorie pe care nu ne-o predă nimeni la școală despre oameni care nu au vrut să fie eroi, ci doar să (le) fie mai bine”

Cătălina Miciu, Scena 9

Un spectacol-document, 𝚃𝙸𝙿𝙾𝙶𝚁𝙰𝙵𝙸𝙲 𝙼𝙰𝙹𝚄𝚂𝙲𝚄𝙻 ar trebui să fie un fel de wake-up call pentru o societate care încă nu e în stare să-şi asume greşelile trecutului, ba mai mult, îi lasă pe foştii torţionari şi vinovaţi să ducă în continuare o existenţă ferită.

Silvia Dumitrache, Observator Cultural

Întreg spectacolul este, în fapt, unul puternic din punct de vedere artistic şi emoţional, impecabil conceput şi jucat fără cusur. Fundamentat pe un scenariu fără fisură, pe surprinzătoare colaţionări de fapte şi documente, 𝚃𝙸𝙿𝙾𝙶𝚁𝙰𝙵𝙸𝙲 𝙼𝙰𝙹𝚄𝚂𝙲𝚄𝙻 înseamnă un extraordinar, un teribil examen de conştiinţă.

Mircea Morariu, Adevărul

[…] teatrul, în acest caz, bate viaţa

Alina Epîngeac, Yorick

Un spectacol puternic, solid si inventiv. Un fel de pumn in plex.

Tudor Giurgiu, regizor și director TIFF

𝚃𝙸𝙿𝙾𝙶𝚁𝙰𝙵𝙸𝙲 𝙼𝙰𝙹𝚄𝚂𝙲𝚄𝙻, un spectacol de Gianina Cărbunariu, a fost selectat în aproape 30 de festivaluri naționale și internaționale, a obținut importante premii, inclusiv acordate de Senatul UNITER și însumează, de la premieră până în prezent, peste 120 de reprezentații.
𝚃𝙸𝙿𝙾𝙶𝚁𝙰𝙵𝙸𝙲 𝙼𝙰𝙹𝚄𝚂𝙲𝚄𝙻
Un spectacol de Gianina CărbunariuScenografia: Andrei Dinu
Coregrafia: Florin Fieroiu
Muzica: Bobo Burlăcianu
Light design: Andu DumitrescuDistribuție: Cătălina Mustață, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu

Spectacolul beneficiază de traducere în limba engleză, la cerere.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s